Search This Blog

Wednesday, December 29, 2010

Once a law student, always .....law student.


Plea bargaining to come into force soon, says Chief Justice
By Yow Hong Chieh
December 13, 2010

KUALA LUMPUR, Dec 13 — Plea bargaining will come into force “not long from now” once lawyers and judges have hammered out guidelines for its use in court, the Chief Justice has said.
“The guidelines are being drafted now. The Bar Council, the A-G (Attorney-General) and the courts are sitting together to draw up the guidelines,” Tun Zaki Azmi (picture) told reporters here at the Second Annual Conference of the Council of Judges in Malaysia.
“This will be implemented not long from now... With this, we hope more people will plead guilty instead of going for trial.”

Zaki, however, declined to say when exactly plea bargaining will take effect, saying it was up to the A-G to decide.

Amendments to the Criminal Procedure Code allowing plea bargaining were given royal assent on June 2 and gazetted on June 10.

An accused who plea bargains may not be sentenced to more than half the maximum punishment under the law for the offence he has pleaded guilty to.
However, where there is a minimum term of imprisonment provided by law, the accused shall not be sentenced to a lesser term than what has been set out.
Besides sentence reduction, plea bargaining may also involve amending charges against the accused to lesser ones.

Zaki explained that it was up to the deputy public prosecutor to determine whether or not to offer plea bargains, and to what extent.

“It’s up to the DPP. If the DPP thinks he’s got a very strong case... and this is a very serious crime, why should he offer to [plea bargain]? He might as well go for the maximum,” he said.
While most cases were being disposed of quickly, Zaki revealed that criminal cases were “not moving that fast”, saying that steps to address this backlog will be discussed at the conference.
“We’re not very happy with that. Sentencing, policy, all that we will discuss,” he said.
“But, aside from that, the courts are moving well, as you all can see.”

Sunday, December 26, 2010

25 December 2010





Saya masih muda :).
25 Dec, tarikh keramat setiap tahun. Alhamdulillah, Allah masih beri saya peluang untuk bernafas. Semoga setiap hembusan nafasku, langkah perjalananku dan setiap sisa hidupku bermanfaat untuk Agama suci ini Ya Allah.

Seperti biasa, tiada celebration tiup-tiup lilin. Saya senang dengan cara yang simple. Cuma having a dinner with my beloved family, di Secret Recipes. A simple moment, yet i was a memorable one.

Wednesday, December 15, 2010

Gokusen. Penutup yang sempurna :)


ADA PERSAMAAN TAK? HEHE. GOKUSEN VERSIKU.


Seronok! Gembira! Sangat memberikan inspirasi!

Itu perasaan saya setelah menonton Gokusen The Movie. Penutup bagi trilogi drama Gokusen yang paling saya minati. Kisah tentang guru yang sangat dedikasi, pelajar yang akhirnya menghargai guru. Guru yang betul-betul meletakkan centre of learning kepada pelajar. Guru yang benar-benar memberi inspirasi kepada pelajar. Banyak yang saya dapat.

Walaupun ada orang yang pertikaikan kenapa saya mengambil contoh daripada drama Jepun. Saya tak kisah, kerana saya yang mengorek mutiara hikmah daripada movie + drama ini. emang banyak.

Saya puas dan gembira, kerana saya melihat semua watak pelajar daripada drama yang pertama sehingga siri yang terakhir berkumpul di sini, pada movie yang terakhir. Dan semuanya sudah mempunyai pekerjaan. Semuanya masih menjadi precious students kepada Yankumi, walaupun mereka sudah tidak lagi menjadi pelajar sekolah Yankumi. What else...overall... saya memang sukalah! Anda yang terkebil-kebil membaca entry ini, silalah menonton Gokusen. :)

Monday, December 13, 2010

KISAH KASIH DIA


What. If.
Dua perkataan yang biasa-biasa sahaja sekiranya disebut berasingan. Cantumkan kedua-duanya.
WHAT IF. MACAM MANA JIKA...(apa akan jadi kalau)?

Satu ayat yang membawa maksud yang amat mendalam. Yang boleh menghantui kita seumur hidup kita.

What if i choose to be with my mom instead of living with my miserable father?
Macam mana kalau saya tak ambil course engineering, apa akan jadi kalau saya teruskan juga dengan kursus seni yang saya suka tu?
What if i choose him instead of him? Adakah semuanya akan berubah? Menjadi lebih baik kah? Adakah kehidupan saya akan menjadi lebih sempurna?


Pelbagai persoalan menggugat minda, menghambat jiwa, hanya dengan perkataan WHAT dan IF yang dicantumkan. What did i told you, those words will haunt you for the rest of your life!

Apa yang perlu kita lakukan agar kita tidak menyesal dengan pilihan kita kini? Betul. The only reason why we came to the words WHAT IF ialah apabila kita tidak berpuas hati dengan pilihan kita dahulu. Kita merasakan bahawa kita telah membuat pilihan yang salah. Kita tidak bahagia dengan pilihan itu.

Secebis kisah daripada sahabat saya (dengan izinnya). Dia menjawab pertanyaan saya dengan hanya satu perkataan. REDHA.

Dia seorang wanita yang sangat hebat, sangat kuat, sangat tabah.
Dia merupakan seorang ibu kepada sepasang cahaya mata, lelaki dan perempuan.
Ikatan perkahwinan selama 6 tahun teruji dengan kehadiran orang ketiga. Si suami merupakan jejaka muslim, idaman setiap wanita. terlalu baik.

6 tahun lepas, sebelum mereka bernikah, sahabat saya ini di lamar oleh dua orang jejaka. sama baik, sama hebat. Jejaka pertama ialah suaminya kini, jejaka kedua ialah sahabatnya sendiri. Namun, setelah memohon petunjuk, akhirnya sahabat saya memilih jejaka pertama sebagai suaminya.

Namun, kini, setelah 6 tahun berlalu, rumahtangga mereka diuji dengan hebat. Si suami kini tidak tinggal bersama dengan si isteri. Si suami sudah punya cinta baru. Sesekali si suami akan balik untuk bertemu dengan kedua-dua anak mereka. Pernah juga pasangan suami isteri itu duduk berdua seketika, untuk berbincang masalah mereka, namun, kata sahabat saya, "sudah tidak ada sinar cinta pada mata suami akak walaupun kami bertentangan mata"
Saya mengeluh, tidak saya nafikan, hati saya menangis mendengar kisah itu. Beberapa minggu lepas, saya bertemu lagi dengan sahabat saya itu. Kali ini, kisahnya lain pula.

"Akak seperti rasa terhukum, kelmarin, akak terserempak dengan sahabat akak yang pernah melamar akak dahulu. Dia sudah berkahwin. Isterinya seorang wanita biasa sahaja, tetapi cacat sejak lahir. Buta dan kudung di kedua-dua kakinya. Mereka berkahwin selepas setahun akak berkahwin.

Tiada yang jelita pada wajah isterinya. Mana-mana lelaki normal pasti tidak sudi melemparkan pandangan untuk isterinya, tetapi, akak melihat kisah kasih yang sangat indah di hadapan akak.

Dia memanggil isterinya sayang, dia menjaga isterinya dengan tabah, dia sentiasa berlembut, sentiasa tersenyum buat isterinya, walaupun dia tahu, isterinya tidak mampu melihat senyuman itu. Pada akak, itulah dia pasangan syurga.
Dan, terdetik kesal pada akak kerana tidak menerima dia dahulu. Macam mana kalau dia yang akak pilih, tentu kami juga bahagia seperti mereka sekarang. Begitu halus perasaan kesal itu menusuk akak. Tapi, alhamdulillah, akak cepat tersedar semula.

Kalau nak ikutkan perasaan, memang sampai ke sudah akak akan terus menerus mempersoalkan kekesalan akak. Memang sampai bila2 perkataan 'what if' itu akan menghantui akak.
Tapi akak cepat sedar. Alhamdulillah, ini ujian Allah untuk akak, akak kena redha dan tabah.

Memang susah untuk mencapai redha, untuk memaksa diri untuk redha, tapi, satu perkara yang akak dapat, bila kita betul2 ikhlas menerima ujian itu, segala-galanya menjadi ringan...Walaupun terbeban, tapi hati rasa tenang. Akak boleh tersenyum walau payah ujian ini. Nikmatnya bila semuanya kita sandarkan pada Allah..."


Saya menangis tanpa malu mendengar ungkapan redha daripada sahabat saya itu. Sungguh benar, Allah tidak membebani hambanya dengan bebanan yang tidak tertanggung...

P/s; semalam, saya mendapat panggilan telefon daripada sahabat saya, dia kini dalam proses menuntut fasakh daripada mahkamah. "Doakan moga akak tabah ya"... Insyaallah...akak sentiasa dalam doa saya...

Sunday, December 12, 2010

kenapa blogku semacam ini? apa tujuannya?


Jangan pandang prejudis kepada orang-orang yang punya blog ini. Setiap orang ada tujuan mereka tersendiri. Bagi saya, blog merupakan satu-satunya ruang peribadi yang boleh dikunjungi oleh orang lain. Saya tiada masalah dengan konsep itu. Blog ada banyak peranan penting. Antaranya adalah untuk menyebarkan dakwah. Kerana Islam bukan hanya tersebar melalui mata pedang, tetapi juga melalui mata pena. Tulisan lebih berkesan.

Blog yang berkesan ialah blog yang digunakan untuk menyebarkan kebaikan. Saya tidak mengatakan yang blog saya ini terlalu baik. kadang-kadang ada gilanya juga. Tetapi, sempadannya ialah, setiap kali saya mahu menulis sesuatu entry, mata pasti akan terlekat pada kalimah tauhid yang mengalu-alukan pembaca blog ini. Sekaligus, hati terpanah untuk menulis sesuatu yang bermanfaat. Itu adalah antara sebabnya mengapa saya memilih kalimah tauhid itu sebagai mukadimah aluan. Sebagai sempadan agar saya hanya menukilkan yang baik-baik sahaja.

Memang. Saya memang menulis dengan tujuan agar ada orang yang membacanya. Dan, bukan hak saya untuk menyuruh orang menyukai tulisan saya. Saya cuma mahu menjadikan tulisan saya sebagai salah satu medium kebaikan, agar anak saya mengenali ibu mereka dari medium yang berlainan, iaitu medium penulisan. Legasi untuk mereka (juga buat suamiku huhu).

Orang lain boleh merasa jelik membaca tulisan-tulisan saya yang bersifat peribadi, saya tidak kisah. kerana, seperti yang saya katakan, blog merupakan satu ruang peribadi yang boleh dikunjungi. Apa-apa sahaja yang saya muatkan di sini, saya cuba untuk mengaitkannya dengan kebaikan. Walau apapun, semoga kita semua mendapat manfaat daripada penulisan dan pengalaman yang saya rakamkan di sini.

Saya menulis bukan untuk nama, bukan untuk 'syok sendiri', bukan juga untuk tujuan peribadi semata-mata. Tetapi, kerana mahukan kebaikan, dan kerana terkesan dengan sabda NABI SAW : sampaikan daripadaku walau sepotong ayat.

Semoga kita bersama-sama mendapat kebaikan daripada blog ini, walau hanya sekecil zarah...

TIME TO FORGIVE...





Seperti waktu-waktu dulu...
Biarlah perasaan ini kembali seperti waktu-waktu dulu.
Penuh dengan kasih sayang. Penuh dengan cinta.
Kali ini, biarlah masanya untuk memaafkan.
Saya sudah terlalu penat menyimpan dendam.
Saya bukan malaikat, yang sentiasa berhati bersih.
Saya cuma manusia biasa yang sentiasa alpa.
Saya cuma manusia biasa yang terdedah kepada sejuta kelemahan.
Saya sudah betul-betul bersedia memaafkan insan-insan lain.
Saya sudah ikhlas bersedia untuk memaafkan diri sendiri.
Biarlah bebanan dendam itu hilang bersama kemaafan.
Saya lebih tenang apabila kemaafan ini menjadi kemaafan buat dendam yang terindah.
Saya masih amat cintakan mereka.
Maafkan saya kerana sebelum ini tidak bersedia untuk memaafkan.
Seluruh hidup saya, saya masih cintakan kalian.

p/s : Gambar di atas bertujuan untuk memberitahu bahawa saya cintakan keluarga saya.

Thursday, December 9, 2010

The problem with SAHABAT a.k.a BESTFRIEND


Saya mahu katakan ini.
Jangan sesekali mengisytiharkan sahabatmu sebagai sahabat. (Well it depends on the type/perangai your bestfriend actually).
Sebabnya jelas.
Pengisytiharan sahabat itu sesuatu yang menunjukkan penghargaan sebenarnya.
Tetapi,
Apabila si SAHABAT terlalu obses dengan perkataan sahabat itu, boleh jadi kita akan menyesal kerana menuturkannya.
1.) Ada sahabat yang tidak mahu berenggang, kerana, "sahabat kena berjalan beriringan walau ke mana sahaja, ke jamban pun, mandatori untuk berteman bersama-sama."

2..) Sahabat wajib membeli baju yang sama warna, jenis "barulah sweet, nampak serasi."

3.) Ada sahabat yang akan bermasam muka dengan kita sekiranya kita tidak mengajak dia keluar bersama-sama, sebaliknya kita mengajak orang lain. "Macamnila... kata sahabat, tapi ajak orang lain keluar."

4.) Kita wajib minta approval sahabat untuk berkawan/ berboyfren (Islam tak bagi ya couple2 ni). "Kalau aku setuju je baru kau boleh kawan dengan dia."

5.) Kalau sahabat sekuliah, wajib susun jadual bersama-sama. "Barulah senang nak buat assignment, kita dah kenal hati masing-masing"

etc...

Sepatutnya,
Elakkan daripada mengisytiharkan dia itu sahabat dalam nada, atau pengisytiharan yang seolah-olah perkataan sahabat itu terlalu istimewa dan peribadi.
Kerana realitinya, penghargaan sahabat itu bukan daripada pengisytiharan sahaja.
Ianya lebih kepada hubungan yang baik.
Sejuk hati dan mata memandang sahabat itu, ketiadaannya dirindui.
Walau ia jauh, tetapi dekat di hati.
Kita tidak 'cemburu' bila dia bersama dengan orang lain.
Kita tidak mengongkong dia.
Kita mencintai dia seperti mana Rasulullah mencintai sahabat-sahabat baginda.
Ikhlaslah dalam bersahabat...


Monday, December 6, 2010

Seperti dia masih bernyawa...

"wahhh..tty..amacam..apa cerita tentang ko...ko
sihat ka?kakak harap ko sihat kio...so,mcm mana
sudah orang minyak yang menyerang di kolej
dorang cumi tu...kakak doakan moga kamu
selamatlah...kio..om nanti kita jumpa la di sabah and
ranau..nda sabar pula mau mula kem motivasi
tu..dapat jumpa kamu semua...kikiki...siok dapat
jumpa ko..kakak rindu sudah..ba..datang2 lah
matrik ah...bubuye tty.."

Itulah isi mesej yang dihantar oleh sahabat saya. Arwah Salfarina. Saya mengorek semula khazanah-khazanah dalam friendster saya dan terjumpa mesej-mesej lama yang menghiburkan dan menghadirkan kesedihan... Arwah Salfarina... teman saya, teman kami yang tiba-tiba menghadirkan syahdu. Menghadirkan rindu. Saya tidak nafikan, kerana dialah saya membuka mata untuk menerima kehadiran lelaki dalam hidup saya (we (you) owe her a lot abang :) ). Saya rindukan arwah.

Sunday, December 5, 2010

Sungguh!


Sungguh. Saya bukanlah seorang anak yang cukup sempurna.
Sungguh. Saya bukanlah seorang wanita yang cukup sempurna.
Sungguh. Saya bukanlah seorang isteri yang cukup sempurna.
Sungguh. Saya bukanlah seorang ibu yang cukup sempurna.
Sungguh. Saya bukanlah seorang kakak yang cukup sempurna.
Sungguh. Saya bukanlah seorang hamba yang cukup sempurna.

Sungguh-sungguh wahai Tuhan... Saya merintih agar diberi perhatian ini.
Sungguh-sungguh wahai Tuhan... Saya mahukan peluang ini.
Sungguh-sungguh wahai Tuhan... Saya tidak mahu keseorangan di jalan ini.
Sungguh-sungguh wahai Tuhan... Saya butuhkan ketenangan itu.
Sungguh-sungguh wahai Tuhan... Saya perlukan keberanian itu.

Jangan jauh daripadaku wahai Kekasih... Ku mohon...

Wednesday, December 1, 2010

HENSEM SUNGGUH PM KITA!!!

Siapa kata PM kita tak pandai bergaya? Persis model professional. (saya tidak bertanggungjawab atas pelbagai konotasi yang anda tuturkan ketika membaca entry saya).

Ilmu dalam perbincangan.


Isteri : Abang, saya rasa saya nak cari kerja lain lah.... tempat kerja saya sekarang tak secure.

Suami : Kenapa sayang?

Isteri : Sebab, BOSS nak kurangkan pekerja kontrak untuk menaikkan gaji pekerja lama.

Suami : Ok je, abang tak kisah kalau awak tukar kerja. Hmm... try chambering? Ataupun kerja-kerja bahagian administration ke...kerja-kerja office ke... you ada kelayakan kan?

Isteri : Ishh. Taknaklah kerja-kerja macam tu, kalau saya tak suka macam mana? Hmm.. tapi kan, sayang pula nak tinggalkan kerja mengajar sekarang ni kan? walaupun status tak secure lagi.

Suami : Sayang, first thing you must know is, abang tak pernah paksa isteri abang untuk berkerja, ISLAM sendiri cuma mengharuskan seorang isteri untuk berkerja, BUKAN MEWAJIBKAN. So, tak perlu nak serabutkan otak untuk berfikir tentang hal ini.

lagipun, dari dulu, abang pernah cakap kan, you kerja ke tak kerja ke, abang tak kisah...

Isteri : I know...tapi, kita kan kena bayar bil-bil, rumah etc... so, saya kena lah juga kerja...

Suami : I appreciate it, but... listen here, you takde kewajipan untuk berkerja, so enjoy it. I mean, abang tak kisah kalau awak tukar-tukar kerja, cari pengalaman, cari suasana baru, gaji berapa banyak pun takpe, sebab awak tak perlu menanggung rumah tangga ni. Abang yang pegang tanggungjawab tu semua kan? yang penting, you pandai bahagikan masa untuk family kita. At the same time, abang sangat appreciate bantuan sayang dalam hal-hal ekonomi kita.

Isteri : Hmmm... tapi kan, kesian pula kat budak-budak kalau saya kerja bahagian office, mesti lagi sibuk. Dah langgar tanggungjawab sebagai seorang ibu la pula.

Suami : sebab itu, abang suruh cari kerja yang bersesuaian... kita pula sekarang ni, mengikut zaman, abang galakkan awak kerja, tapi tak paksa. sebab, if anything happen to me, sekurang-kurangnya sayang ada income sendiri, NEGARA KITA BUKAN NEGARA KEBAJIKAN, bukan macam zaman kegemilangan Islam dahulu, yang mana isteri dan ibu tunggal dibantu.

Kalau nak kata sibuk itu mengganggu urusan rumahtangga, Rasulullah dan Khadijah sendiri merupakan insan2 yang paling sibuk, tetapi rumahtangga dan anak-anak mereka tetap mantap. Pasti ada resepinya di situ, kita cuba gali bersama-sama.

Isteri : Hmm...

Suami : LAgi satu, cuba elakkan perkataan 'unsecured'. Sebab, bukan boss kita yang memberi 'secure' itu kepada kita. Jangan sandarkan 'secure' itu kepada boss kita, sebab, ALLAH YANG MEMBERIKAN SECURE ITU KEPADA KITA, WALAU MACAM MANA PUN ORANG NAK BUANG KITA, TAPI KALAU ALLAH KATA TIDAK, TAKDE SIAPA YANG BOLEH UBAH. Itu IMAN, QADA' DAN QADAR, remember?

Isteri : Yup. Thanks...Alhamdulillah... ada manfaat ilmu dalam perbincangan kita.

Kerja Dalam Islam....di manakah kita?


Tuesday, 30 November 2010 8:16:18
Kerja di dalam Islam
...
From:
OC
...
View Contact
To:abby ; Khairunisa Ahmad Affandi ; aiman ; amar_bohari@um.edu.my; Nurul Fatehah Ansari ; aqilah ; megat armia ... more

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi maha Penyayang.
Jawatan
Ketika Umar Abdul Aziz dilantik menjadi pemimpin (leader) kepada empayar Islam, beliau dengan penuh kerendahan diri berkata "aku bukanlah yang terbaik dikalangan kamu tetapi aku dilantik untuk menguruskan urusan Ummah". Tidak sebutir perkataan angkuh dan bongkak muncul daripada bibir seorang khalifah Islam itu tetapi sejarah membuktikan biarpun beliau hanya memerintah selama 3 tahun lebih sahaja, negara Islam begitu makmur dan keadilan tertegak dengan penuh. Sebelum beliau dilantik, beliau tidak pernah mengimpikan jawatan tersebut, malah sejarah tidak mengenali beliau kerana beliau bukan seorang yang sibuk mengampu untuk mendapatkan jawatan khalifah tersebut. Benarlah kata Allah bahawa yang menetapkan siapa akan menjawat satu-satu jawatan ialah Allah dan Allah menaikkan sesiapa yang Dia kehendaki (Al-An'am:165).
Kita sungguh berbeza dengan khalifah Islam ini. Apabila kita mendapat jawatan, kita angkuh berkata "jawatan ini aku peroleh kerana usahaku". Tidak wujud pada perkataan kita perasaan takut pada Allah akan siksaNya pada sesiapa yang tidak menyempurnakan amanah yang diletakkan pada jawatan yang tinggi. Jika dahulu, orang Islam takut untuk mencari jawatan melainkan jika keperluan mendesak atau diberikan jawatan itu, kita dizaman ini terhegeh-hegeh mencari jawatan. Maka akan kelihatan insan-insan seperti kita memuji diri dihadapan ketua demi hanya untuk meraih pangkat dan status. Ketika pemilihan di antara Ali dan Uthman untuk menjadi khalifah, ditanya setiap seorang akan jawatan itu. Maka Uthman dan Ali akan mengatakan bahawa orang lagi satu yang lebih baik. Uthman mengatakan Ali lebih baik dan Ali mengatakan Uthman lebih baik. Mulia sungguh hati para sahabat yang dididik dengan tarbiyyah Islam oleh Rasulullah. Mereka tidak terhegeh kepada jawatan kerana mereka tahu bahawa dengan adanya jawatan itu, maka makin besar tanggungjawab mereka dan mereka tahu kecuaian pada tanggungjawab itu akan menghumban mereka ke dalam api neraka Allah.
Bekerja
Jika dahulu, para sahabat bekerja keras membangunkan negara Islam, mereka lakukan kerana ingin melihat da'wah Islam dari segenap sudut membangun. Kerja mereka lakukan bersungguh-sungguh kerana itu merupakan tanggungjawab mereka. Jika mereka bekerja selain untuk ummah, mereka lakukan untuk menjalankan tanggungjawab kepada keluarga demi mencari makanan dan keperluan yang halal.
Inilah falsafah kerja Islam iaitu berusaha untuk memenuhi tanggungjawab. Berbeda dengan falsafah di zaman kita di mana kita bekerja keras untuk mencari nama, status, kekayaan dan untuk diiktiraf. Di dalam ceramah motivasi atau leadership masa kini kita akan mendengar pelbagai teori hanya semata-mata untuk meraih lebih banyak harta, lebih tinggi status dan untuk lebih diiktiraf. Di dalam Islam, seseorang itu disuruh bekerja keras bukan bertujuan untuk mengumpul harta maupun memperoleh status, tetapi untuk melaksanakan tanggungjawab yang diberikan Allah kepada kita dengan sesempurna yang mungkin. Samaada tanggungjawab untuk keluarga atau untuk ummah atau untuk syarikat kita bekerja semuanya adalah tanggungjawab yang wajib disempurnakan dengan sebaik mungkin. Jika dalam usaha tersebut kita memperoleh harta yang lebih atau diberikan status jawatan, maka itu kelebihan diberikan Allah, tetapi bukan satu tujuan. Berkata Sheikh Dr Yusuf Qaradhawi di dalam buku beliau Dauru Al-Qiyam wa Al-Akhlaq fi Al-Iqtisad Al-Islami:

“Islam tidak pernah meremehkan unsur kebendaan dan perananya dalam memakmurkan bumi, mamajukan tamadun manusia, merealisasikan kehidupan yang baik bagi manusia serta membantu mereka dalam menunaikan kewajipan kepada Tuhan yang telah menciptakan dan menyempurnakan manusia serta menjadikannya sebagai khalifah di muka bumi. Namun sentiasa ditegaskan dan diingatkan bahawa meskipun kehidupan ekonomi yang baik merupakan salah satu tujuan Islam yang didambakan, namun ia bukanlah matlamat yang akhir. Sebaliknya ia hanyalah sarana atau alat untuk mencapai matlamat yang lebih besar dan lebih jauh.”

Hak Allah dan Hak Manusia

Di dalam usaha kita mencari rahmat Allah di dunia, Islam meletakkan garis panduan yang jelas bahawa tidak boleh menyebabkan kita lupa kepada Allah dan hak-hak manusia lain ke atas kita. Tidak boleh kerana kerja kita lalai untuk solat. Tanyalah kepada diri kita berapa kali kita ke masjid untuk berjemaah. Sekali seminggu? Atau Sebulan sekali? Atau setahun dua kali? Bukankah jemaah pada solat itu satu tuntutan hingga Rasulullah sepertimana riwayat Bukhari dan Muslim pernah berkata bahawa jika boleh baginda akan membakar rumah-rumah mereka yang tidak datang solat berjemaah. Jika kita bekerja sehingga lewat malam, sabtu dan ahad, manakala di tempat kerja kita hanya solat bersendirian, bilakah kita berjemaah? Dan bila masakah kita ke masjid meraikan rumah Allah?

Selain hak Allah, insan lain juga mempunyai hak ke atas kita. Ayah dan Ibu mempunyai hak ke atas kita. Tidak boleh kita dahulukan kerja dan tugas hingga mengenepikan ibu bapa kita. Jika jihad perang dijalan Allah merupakan pekerjaan yang paling penting dan mulia masih berada selepas berbakti kepada ayah ibu, apatah lagi kerja di pejabat. Jika ibu bapa tiba melawat pada hari cuti dan dikala itu kita mempunyai tugas hendaklah kita memohon izin daripada ibu bapa kita. Jika mereka redha teruskanlah tugasan kita tetapi jika mereka tidak redha dan mahukan kita menemani mereka, wajib dalam Islam kita menyerahkan tugasan itu kepada orang lain. Ibu bapa hanya boleh diketepikan apabila tugasan kita adalah tugasan ummah seperti berjihad ketikamana musuh menyerang negara Islam atau keperluan ummah yang penting seperti negara kekurangan askar atau doktor. Jika pemerintah memanggil mengisi keperluan tentera dan doktor ini dan tugasan adalah 7 hari seminggu, maka ibu bapa boleh diketepikan untuk mendahului tugasan ummah. Itu pun hendaklah berkata yang baik kepada ibu bapa kita dan bukan pergi berjihad tanpa penjelasan baik kepada ibu bapa. Tetapi jika hanya tugasan syarikat atau badan organisasi biasa, jika ibu bapa memerlukan perkhidmatan kita, wajib ibu bapa itu didahulukan.

Tanggungjawab

Bagi si isteri, kerja adalah mubah atau harus dan bukan satu kewajipan. Kewajipan isteri selepas kepada Allah dan Rasul adalah pada pendidikan anak-anak sepertimana yang dinyatakan Rasulullah dalam hadith riwayat Bukhari dan Muslim bahawasanya setiap insan mempunyai tanggungan dan akan ditanya kelak oleh Allah akan tanggungannya itu dan wanita tanggungan mereka adalah urusan rumah suami dan anak-anak. Ini adalah tanggungjawab utama bagi wanita. Sheikh Dr Abdul Karim Zaidan dalam buku al-mufassal fi al-ahkam al-marraah wa baitu al-muslim fi syari'ah menyatakan bahawa adalah dibolehkan wanita itu bekerja tetapi jika pekerjaan itu melalaikan wanita itu daripada tugas yang wajib iaitu didikan anak-anak dan urusan rumah maka pekerjaan itu boleh menjadi haram kerana ia menghalang wanita itu daripada tugasan yang diamanahkan Allah. Oleh itu hendaklah wanita Muslim mencari pekerjaan yang bersesuaian dengan mereka yang membolehkan mereka membahagikan masa dengan baik.

Bagi lelaki, tanggungjawab mereka lebih besar. Bekerja mencari rizeki adalah wajib dan menjaga pendidikan anak-anak, isteri dan menjaga urusan rumah juga menjadi wajib. Tidak boleh ditinggalkan. Jika wanita wajib hanya pada didikan anak-anak dan urusan rumah, bagi lelaki semua itu termasuk didikan isteri dan mencari nafkah adalah wajib. Jika suami itu hanya fokus kepada kerja di luar dan mengabaikan urusan rumah tangga maka dia telah culas dan cuai pada amanah Allah. Dosa yang ditanggung adalah besar kerana mengabaikan urusan di rumah. Mereka tidak boleh meninggalkan pekerjaan tetapi mereka tidak boleh megabaikan urusan di rumah. Maka hendaklah lelaki itu berhemah dalam membahagikan masa untuk urusan-urusan ini.

Inilah falsafah Islam dalam pekerjaan. Dalam masa kita dianjurkan berusaha dengan keras, kita dididik bekerja kerana untuk melaksanakan amanah dan tanggungjawab bukan untuk meraih jawatan atau mencari nama. Dalam kita disuruh mencari rizeki Allah, kita diwajibkan tidak melupakan hak-hak lain iaitu hak Allah dan hak manusia lain ke atas kita. Inilah ajaran Islam.

Allah itu maha mengetahui.

Monday, November 22, 2010

Lipas, perempuan, dan seorang Ibu


LIPAS
Species yang sering mendatangkan kegerunan kepada jiwa-jiwa yang lemah (yang lemah sahaja ya).

Setakat ini saya masih belum tergolong dalam kategori perempuan yang menjerit kerana lipas. Selagi mana lipa-lipas bumi tidak berevolusi menjadi reptilia yang licin dan menjijikkan (euww!).

Mungkin kerana sedari kecil saya tidak pernah dididik untuk berasa takut dengan haiwan/serangga yang tidak membahayakan. Idea seperti ini memberikan panduan kepada sya dalam mendidik anak-anak saya. Saya sendiri berjanji untuk tidak mengajar anak-anak saya mentakuti haiwan/serangga.

Namun,

apa yang terjadi ialah, anak sulung saya, lelaki, takutkan lipas dan serangga-serangga lain! Bukan sahaja serangga, bahkan anak saya juga takutkan kegelapan! Saya amat geramkan orang-orang sekeliling yang mengajar anak saya untuk takutkan nyawa-nyawa ciptaan Allah itu!

Kerana,

Menyimpangkan plan saya dalam hal pendidikan anak-anak.
Menyusahkan saya untuk memujuk anak saya supaya jangan kisahkan lipas yang sedang menari-nari di atas lantai bilik air sementara saya sedang berusaha memberus giginya.
Menyusahkan saya untuk menenangkan anak saya supaya dia berhenti melalak setiap kali bekalan elektrik di rumah terputus pada waktu malam.

Seribu satu kegeraman dalam diri!

Tapi...
Suatu kenyataan yang halus menyedarkan saya.
Kenyataan yang amat lojik, yang amat menyentak kesedaran saya.

Sebenarnya, saya yang gagal sebagai seorang ibu.

kerana...
Seorang ibu yang hebat, yang baik, mampu mempengaruhi anaknya mengatasi pengaruh orang lain.
Saya pernah menyandarkan kerja sebagai alasan, tetapi, hakikatnya, RAsulullah dan Khadijah merupakan insan-insan yang paling sibuk di bumi Allah, namun, mereka berjaya menghasilkan dan mendidik anak-anak mereka menjadi Muslim dan Muslimah yang terunggul dan terhebat.

Itu NAbi... insan terhebat, aku manusia biasa, memang terlalu terdedah kepada kelemahan...

Tapi, ingat, bukankah NAbi itu sebaik-baik contoh ikutan, gagallah aku sebagai ummah sekiranya gagal mengikuti jejak kekasih Allah itu...
Hmmm... sesungguhnya setiap kelemahan itu berpusat daripada diri saya sendiri...walaupun puncanya cuma seekor lipas.



Thursday, November 18, 2010

Suami HenSem, IsTeri????????????


Justify Full Aduihh...dalam dilema. Selama ini si Zaujah hanya melihat pasangan lain, hanya mengkritik pasangan lain. Apabila melihat sahaja si dara cantik bak bidadari, sedangkan si teruna hodoh bak jenglot. Ataupun si teruna kacak bak bidadara sedangkan si dara hodoh bak langsuir, (keterlaluan perumpamaan ini, huhu).

Pastinya hati akan terdetik mempertikaikan pilihan pasangan masing-masing.

"pekejadahnye pilih couple huduh, tak sama taraf langsung! Dia tu lawa!"

Namun, Allah menguji, dia ditakdirkan berjodoh dengan seorang jejaka yang tampan. Pergilah ke mana sahaja, pasti ada mata-mata yang akan memandang pasangan halal itu. Lalu terdetik di hati si Zaujah,

"adakah mereka juga menilaiku seperti mana aku pernah menilai pasangan lain dahulu kala?"

Persoalan itu belum cukup merunsingkan jiwanya.

Cantikkah aku di mata suami?

Cukupkah aku buat suamiku?

Tambah merunsingkan lagi, adakah yang akan berani-berani mencuba nasib untuk merampas suamiku? (naudzubillahimindzaalik...)

Terkadang bisikan jahat hadir mengganggu kewarasan.

Terkadang prasangka mampir menyemarak gelisah.

"Aik Bie, kenapa harini you sikat rambut style lain, ada apa-apa ke? Nak tunjuk kat siapa?"

" Kenapa saya telefon, Bie tak angkat, saya sms, Bie tak jawab pun? Bie pergi mana ha..........? (jangan baca dengan nada menjerkah, baca dengan nada yang lembut lagi ayu gitu)

Begitu parahnya dilema itu, lantas, si suami yang penuh kasih sayang dan pengertian itu terhidu gelisah si Zaujah. Penuh tertib si suami menenangkan si Zaujah dalam nota yang diselitkan pada laptop si Zaujah.

~Adinda sayang...(tidak perlu merasa geli membacanya , kerana ini suara hati seorang suami yang romantik dalam keadaan dia mahu 'berhumour'), udah-udah le gusar di hati kerana:
1. Adinda sudah cukup cantik pada mata kanda, luaran dan dalaman. Tidak perlulah dirisaukan pandangan orang, kerana pandangan mereka bukan lahir dari kasih sayang, bahkan pandangan untuk menilai semata-mata.

2. kekanda beruntung walaupun adinda suka shopping, tetapi adinda seorang wanita yang bijak bershopping, membeli untuk penampilan diri adinda, dan dalam masa yang sama tidak berlebihan ataupun membazir. Setiap kali kanda pulang, ada sahaja benda baru yang adinda beli. Kanda tak kisah, kerana adinda tidak minta duit gaji kanda (hehe). Kanda pun tidak pernah boring dengan adinda, kerana adinda sukakan penampilan yang pelbagai.

3. kekanda bersyukur kerana adinda tidak suka bersolek, kanda lebih suka melihat wajah asli dinda kerana wajah asli dinda ialah ciptaan Allah yang paling indah. Tak perlulah susahkan diri bersolek, kanda tidak suka melihat wajah plastik, kanda mahu yang asli, yang asli itu yang memberi ketenangan kepada kanda.

4. Kanda tidak pernah berlagak bujang, pergilah ke mana sahaja, pastinya kanda tidak akan sabar-sabar untuk balik ke rumah, bukan kerana rumah kita ada ASTRO, tetapi kerana di rumah kita ada ahli-ahli syurga yang menghiburkan, anak-anak penyambung kasih kita (walaupun dua tiga kali kita kena cat semula dinding rumah kita dek kerana berbakatnya anak-anak kita menghias dinding). Oh, dan, tidak lupa juga, ada adinda yang cantik molek.

dan....

Insyaallah, kanda mu ini tidak mampu untuk menyunting bunga yang lain kerana yang sekuntum ini pun tidak terjaga, takut nanti, kita tidak bertemu di syurga sana. Andai di uji juga, Kanda yakin dinda akan mendapat payung emas, kerana dinda seorang Muslimah unggul igauan setiap Muslim tetapi, kanda takut, kanda akan meringkuk di dalam neraka akibat gagal mengemudi bahtera yang banyak. Semoga Allah tidak menguji kita dengan bebanan yang tidak tertanggung oleh kita.

Akhir kata, kau yang terbaik untukku, tiada ku mahu yang lain selain dirimu...

Monday, November 15, 2010

berkenaan dengan kesukaan-kesukaan ku.


Menjejaki usia matang ini (chewah, matangkah aku?), saya semakin menyedari bahawa ada beberapa perkara yang menjadi kesukaan saya. Biasa sahaja topik ini bukan? Kerana semua orang ada kesukaan masing-masing. Anyway, this is my own space, so, it's up to me to put anything i want.

Tetapi, mungkin sahaja entry ini akan memberi kebaikan atau idea kepada sesiapa sahaja yang membacanya.

Kebaikan apa? sekiranya anda adalah pelajar saya, atau bakal pelajar saya, mungkin boleh dijadikan modal untuk membodek saya dengan lebih berkesan. (saya tidak akan memberi markah lebih)

Atau, sesiapa sahaja yang terasa ingin beralih angin, mahu merasai apakah perasaan menyukai perkara-perkara kegemaran insan pelik bernama Nurul Fatehah ini, mungkin boleh mencuba.

Saya seorang yang klasik agaknya, menggemari lagu-lagu lama, kerana susunan muziknya yang lebih catchy dan tidak menyumbang kepada keserabutan otak. Cth: P.Ramlee, Eric Clapton, Oldies such as the Carpenter, the Beattles etc.
Saya paling suka muzik Country, walaupun muzik Country lebih cenderung kepada sesuatu yang berkaitan dengan agama Kristian, (ala-ala nasyid tetapi versi Kristian) tetapi banyak juga lagu-lagu Country yang tidak berkaitan dengan Kristian. Kenapa suka muzik Country? sebab susunan muziknya yang easy listening.
Tapi, tidak sesekali dilupakan nasyid-nasyid Islami dan Al-Quran yang lebih mendamaikan hati. KAtegori ini berada pada tempat yang utama. ;) Oh, baru-baru ini minta bertambah lagi kepada lagu-lagu Maher Zain.

Saya suka buku! Teramat suka! Suka sangat-sangat! Genre apa? tak kisah, asalkan buku. Tidak perlu bersusah payah memikirkan hadiah apa untuk diberikan kepada saya pada hari-hari kenangan saya, senaskah buku sudah mencukupi.

Komik? ya termasuk dalam kategori itu.

Saya suka kartun. Kisah-kisah klasik puteri putera, waltdisney, anime.

Saya suka kisah-kisah inspirational, motivational, dan yang sewaktu dengannya. Mahu tonton kisah-kisah inspirational? Tonton saja di Hallmark Channel ASTRO. Tetapi, sekarang sudah bertukar kepada DIVA, dan saya amat tidak gemarkan perubahan itu.

Saya suka makan! teramat suka! Makanan yang sedap-sedap. Malah, setiap kali menyuapkan suapan pertama, saya akan susuli suapan itu dengan bunyi 'mmmmmmmmmm', kerana saya sangat menikmati makanan.

LAst but not least...

Saya sudah lama tidak menikmati tidur yang berkualiti, walaupun tidur merupakan perkara kesukaan saya yang terutama! (Anak dah bertambah la katakan...huhu)

So, sudah nampak idea apa mahu digunakan untuk membodek saya? (pelajar?)


Thursday, November 11, 2010

insyaallah...


Saya mahu kuat, mahu tabah mengharungi segala ujian hidup.
Saya mahu teguh, mahu tetap pada pendirian,
Saya mahu cinta, utamanya pada Allah yang MAha Agung.

Hidup penuh dengan cabaran dan dugaan, di sebalik segala kesenangan
Hidup penuh dengan onak duri, di sebalik liku-liku jalan yang lapang
Hidup penuh dengan kesakitan, di sebalik 1001 penawar
Hidup penuh dengan airmata, di sebalik setiap kegembiraan kurniaanNya.

Kalaulah hati ini seteguh karang,
Kalaulah diri ini sekukuh gunung,
Kalaulah hati ini setenang tasik,
Kalaulah diri ini sekuat Khadijah,
Allah...

Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insya Allah you`ll find your way

Allah...
Berilah hambamu kekuatan ya Allah,
AKu mahu tersenyum dalam ujianMU...

Insyaallah....
Insyaallah...
Insyaallah...





Monday, November 1, 2010

suamiku...sudah berubah???


Dia... insan yang sangat dicintai...
Hampir 5 tahun bersamanya, terlalu banyak yang mereka kongsikan bersama,
Suka, duka, jerit, perih,
perbalahan, cuma perkara biasa, sedangkan lidah lagikan tergigit.

Adakah dia masih insan sama yang dikenali dulu?
Hati si Hawa seringkali tertanya-tanya,
Harapannya semoga si Adam masih sama seperti dahulu.

Dia sudah berubah, bisik hati kecil si Hawa,
Dia sudah berubah,
Semakin matang,
Semakin dewasa,
Semakin memikat,
Semakin menyayangi,
Semakin mengasihi,
Semakin menghargai,
semakin mencintai,
Semakin baik...

Dia sudah berubah,

Wahai Adam, kamu bukanlah calang-calang insan yang diciptakan Allah untukku.
Hadirnya kamu ke dalam hidupku seiring dengan amanah.
Akulah amanah yang diciptakan Allah buatmu.
Tidak bosan aku meminta untuk kau menerimaku seadanya,
Senangilah setiap senyuman yang kuhadiahkan buatmu,
Hargailah setiap kasih sayangku buatmu,
Terimalah setiap pemberianku buatmu,
Betapa kesyukuran mengiringi setiap jalanku bersamamu,
Jangan pernah sia-siakanku,
kerana...
Hawa ini juga bukanlah calang-calang Hawa yang kau nikahi... :)

Wednesday, October 27, 2010

Nama mu bermaksud kemuliaan, tetapi dirimu.......?


Kegeraman melanda diri ini!!!

Seorang ibu menangis merayu-rayu memanggil anaknya yang tercinta pulang ke pangkuannya.
Saya hanya terkedu mendengar tangisannya.

"Anak akak dah dua bulan tak balik rumah, akak call pun dia tak angkat, akak mesej pun dia tak balas, dia dah lupa segala pengorbanan ibu agaknya,"

bunyi mesej si ibu.

saya hanya menggeleng-gelengkan kepala. Kesal dengan perbuatan si anak.

Ibunya seorang ibu tunggal. Membesarkan jejaka tunggalnya berseorangan selepas diceraikan si suami yang tak bertanggunggjawab.

Walaupun si ibu berkerja, namun tidak cukup untuk menampung perbelanjaan bulanan mereka. Saya cukup faham hakikat itu, kerana saya juga berkerja, gaji saya lebih banyak daripada gaji ibu malang itu, tetapi masih belum mencukupi untuk menampung perbelanjaan bulanan kami. Apatah lagi gaji si ibu malang itu.

Tetapi, silapnya, si anak tidak nampak itu semua, bagi si anak, "ibu saya mampu"

"kenapa kamu tak balik ke rumah?" Soalan tulus daripada saya sebagai seorang mentor pelajar yang prihatin.

"saya belum bersedia puan, ibu saya kata tak nak ada apa-apa hubungan dengan saya lagi, sebab ibu saya marahkan saya yang mengambil duit ibu tanpa pengetahuan ibu,"

Jenuh memberi nasihat, "walau bagaimanapun, dia ibu kamu, seorang ibu takkan bermaksud menghalau anak tunggalnya walaupun bibirnya berkata demikian. Pulanglah... sejukkan hati ibu, mungkin ibu kamu ada masalah ketika itu, sebab itu ibu kamu bersikap sedemikian,"

Si anak masih berkeras, " saya belum bersedia puan"

Saya terdiam, puas memberi nasihat, bukan setakat sms, chit chat melalui facebook, berdepan dengannya, segala cara telah saya cuba, namun hati dia masih keras, sekeras batu.

"Dik, pulanglah, kasihankan ibu... kamu tak sayangkan ibu ke?"

"sayang, sayang sangat puan. Tapi, saya masih belum bersedia untuk pulang"

"keras sangat hatimu adik... pulanglah... selama ni, pernah tak kamu buat salah kat ibu?"

"pernah, malah banyak sangat..."

"pernah tak ibu meminta tempoh untuk ibu bersedia dulu sebelum kamu dibenarkan bercakap dengan ibu disebabkan kesalahan kamu? tak pernah kan? malahan marah ibu sekejap sahaja, tak pernah berlarutan. Apa daulatnya kita sehingga membenarkan seorang anak mengelakkan diri daripada ibunya atas alasan belum bersedia? pulanglah dik...kasihan ibu..."

Saya masih mencuba cara hikmah, mahu menarik dengan lembut supaya anak itu tersedar, namun,

"nanti saya call ibu saya, puan,"

"pulanglah dik, saya risau, di sebalik tangisan ibu itu, sudah tertulis neraka buat kamu, naudzubillah..."

"ok, nanti saya call ibu saya, salam..."

secepat itu si anak memutuskan perbualan. Itulah reaksinya setiap kali saya mengutarakan perihal ibunya kepadanya. Saya amat kecewa. Terbayang wajah anak sendiri, dan ibu di kampung. Apakah aku pernah sebiadab ini terhadap ibuku? Allah, peliharalah kami daripada dosa-dosa besar ini ya Allah... Aaamiin...

Kesudahannya, si ibu menghubungi saya sekali lagi,

"akak sudah berputus asa terhadap anak akak, biarlah dia, dia sudah membuang ibunya, akak sudah berputus asa..." dalam esak tangis si ibu meluahkannya kepada saya.

saya hanya mendiamkan diri, sayu menyelimuti diri.

Kalaulah si ibu yang penyayang itu sendiri sudah berputus asa terhadap anaknya, maka siapakah lagi yang bisa menyelamatkan si anak daripada kemurkaan Allah. Saya bermuhasabah sendirian, bukan mahu menghukum si anak, sekadar memberi ingatan pada diri sendiri.

Pulanglah wahai 'kemuliaan', kasihanilah ibumu, dia yang menghadiahkan makna kemuliaan pada namamu, jadilah insan yang semulia namamu, kasihanilah ibumu...

Monday, October 18, 2010

Maher Zain- Thank You Allah.


Saya tidak lari daripada mengikuti perkembangan hiburan dunia Islam,
Baru-baru ini, hati tertarik kepada album yang dikeluarkan oleh Awakening Records yang empunya suaranya merupakan insan yang dikenali sebagai Maher Zain. Lirik-lirik dalam albumnya mempunyai maksud yang amat mudah difahami tetapi amat mendalam. Sangat menyentuh kehidupan kita sehari-hari. Semoga hiburan yang ini bukan sahaja pada lagu dan irama, tetapi juga menyumbang kepada hati kita dan fikiran kita agar kita mendengar sambil berfikir. kerana itu juga merupakan tujuan Maher Zain, berdakwah melalui lagu-lagunya. Semoga kita sentiasa berfikir ke arah kebaikan. Aaameen.

One of my favourite song. (lyric)


I was so far from you
Yet to me you were always so close
I wandered lost in the dark
I closed my eyes toward the signs
You put in my way
I walked everyday
Further and further away from you
Ooooo Allah, you brought me home
I thank You with every breath I take.

Alhamdulillah, Alhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Alhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.

I never thought about
All the things you have given to me
I never thanked you once
I was too proud to see the truth
And prostrate to you
Until I took the first step
And that’s when you opened the doors for me
Now Allah, I realized what I was missing
By being far from you.

Alhamdulillah, Alhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Alhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.

Allah, I wanna thank You
I wanna thank you for all the things that you’ve done
You’ve done for me through all my years I’ve been lost
You guided me from all the ways that were wrong
And did you give me hope

O Allah, I wanna thank you
I wanna thank You for all the things that you’ve done
You’ve done for me through all my years I’ve been lost
You guided me from all the ways that were wrong
I wanna thank You for bringing me home

Alhamdulillah, Alhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Alhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.

Sunday, October 17, 2010

HATI VS IMAN


@#$%^&* !!!!

Translation: itu kata hati saya apabila terasa ingin memarahi keadaan yang tidak memihak kepada saya.

Kalau ikutkan hati, mahu sahaja saya menjerit memarahi manusia-manusia yang menyakitkan hati saya.

Kalau ikutkan hati, mahu sahaja saya memaki hamun orang-orang yang saya benci memandang wajahnya kerana ketidak adilan yang dia lakukan kepada saya.

Kalau ikutkan hati, mahu sahaja saya menyumpah-nyumah orang-orang yang tidak senang melihat kesenangan orang lain.

Kalau ikutkan hati, mahu sahaja saya menghamburkan ketidakpuasan hati saya terhadap orang-orang yang tidak pernah memahami keadaan saya.

tapi.... itu kata hati....

Iman pula berkata,

Innallama'assobireen.... sesungguhnya Allah bersama dengan orang-orang yang sabar....

"Sabarlah wahai hati... ujian Allah datang dalam pelbagai bentuk. Besar dan kecil.
Ini adalah ujian hati, ujian yang menguji kesabaran mu. Mujahadah ke jalan Allah, bukanlah sesuatu yang mudah. sekecil-kecil ujian hati, sekiranya gagal kau tempuhi, bagaimana pula dengan ujian yang lebih berat? Segala sesuatu yang Allah tetapkan itu ada hikmahnya. Pasti ada, kerana, tiada yang sia-sia dalam setiap kejadian Allah itu. Tiada yang sia-sia pada setiap ujian Allah itu. Tiada yang sia-sia pada setiap ketentuan Allah itu.

Ya Allah, jadikanlah aku sebagai hambamu yang sentiasa bersyukur dengan ujianMu, sentiasa redha dengan ketentuanMu, walaupun payah... Allah bersamaku. Aaameen..."

Friday, October 15, 2010

Saya terkenangkan Cikgu Bedah...


Salam...
Profession perguruan yang amat mencabar ini menyebabkan saya terkenangkan sebuah nama yang cukup memberi pengaruh dan kesan terhadap diri saya.

CIKGU BEDAH.

Saya amat terkenangkan Cikgu Bedah.
Senyumannya...
Kebaikannya....
Cara pengajarannya...
dan yang paling penting, kesabarannya dalam mendidik pelajar-pelajarnya.

Cikgu Bedah amat sabar,
Walaupun terpaksa melayan karenah pelajarnya yang pelbagai,
Walaupun pelajar-pelajarnya cukup nakal,
Cikgu Bedah sangat sabar.

Cikgu Bedah masih tersenyum walaupun pelajarnya memberi alasan bodoh seperti:
"tidak mahu ilmu keluar dari kepala, sebab itulah saya pakai helmet dalam kelas cikgu!"
atau...
"Saya nak perah otak ni cikgu, sebab tu kena ikat kepala dalam kelas. Cikgu kan suruh kami perah otak!"

Cikgu Bedah masih tersenyum.

Saya cuba mencontohi semangat Cikgu Bedah yang bercermin mata besar itu.
(Cikgu Azalan dan ustaz-ustaz ketawa terbahak-bahak melihat cermin mata besar Cikgu Bedah)

Saya cuba tersenyum apabila Timothy dan Amjad (pelajar saya) mengangkat pemadam kebakaran masuk ke kelas, memberi alasan bahawa kawan mereka yang tidak masuk-masuk ke kelas selepas rehat 5 minit telah disumpah menjadi pemadam kebakaran. Saya senyum saja.

Saya cuba bersabar dengan pelbagai jawapan dan alasan pelajar-pelajar yang sudah dewasa ini yang menyakitkan hati sekiranya ditanya mengapa mereka tidak datang untuk ujian.

Saya cuba untuk bersabar walaupun ada di antara pelajar-pelajar ini yang bersikap agak biadab dengan saya.
Mahu bersangka yang baik-baik sahaja untuk mereka.
Saya masih sudi menganggap bahawa mereka adalah anak-anak muda yang perlu bimbingan yang berhikmah.

Saya cuba untuk bersabar...
Masih cuba untuk mencontohi Cikgu Bedah yang tenang, yang menyayangi pelajar-pelajarnya dengan ikhlas.

Cikgu Bedah memang istimewa. Semangatnya ku kagumi, kesabarannya ku kagumi.

Kini dia sudah pergi... menghadap Ilahi kerana terkorban dalam pergaduhan-pergaduhan pelajar-pelajarnya... Cikgu yang Istimewa, sehingga akhir hayatnya masih diabadikan untuk pelajar-pelajarnya... Saya terkenangkan Cikgu Bedah.


* Cikgu Bedah ialah watak lakonan saya yang dilakonkan ketika sekolah menengah dahulu. Walaupun cuma watak lakonan, tetapi cukup memberi kesan dan semangat kepada rakan-rakan seperjuangan tercinta ketika zaman persekolahan dahulu. TEMAN-TEMAN, KAMI RINDU KAT HAMPA SUMA.

Tuesday, October 12, 2010

Dia miskin, tetapi dia kaya. (berdasarkan video, an interview with a poor, yet a rich woman)

Salam...
Hari ini, hari ke tiga pemregian nenda... al- fatihah.

فَبِأَيِّ آلَاءِ رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ



"maka nikmat tuhan manakah yang kamu dustakan"

Sungguh. Benarlah kata-kata Allah Yang Maha Mengetahui segala-galanya tentang kehidupan makhluk yang Dia ciptakan.

Kita manusia biasa, benar, tidak dinafikan kita tidak akan lari dari melakukan kesilapan walaupun sekecil-kecil zarah.

Penulisan kali ini bukanlah untuk merendahkan atau menghina ses
iapa, namun, untuk peringatan jua buat diri ini juga buat generasi-generasi saya yang akan datang. Betapa kita sebagai hamba seringkali mengadu kerana tidak cukup.

Saya cukup terkesan setelah menonton satu video pendek tentang seorang wanita tua (klik pada tajuk entry ini untuk menonton video tersebut).
Sangat kasihan mendengar luahan hati wanita tua yang miskin, sakit, dan ditinggalkan anak-anaknya namun, adakah dia terus menerus mengeluh, menangis menyesali dan mengasihani nasib diri?

Tidak.

Apabila ditanya adakah sesiapa yang tampil untuk membantu wanita itu, dengan pantas dia menjawab, Allah. Allah bersamaku.

Wanita ini malah bersyukur dengan segala musibah penyakit yang Allah 'anugerah'kan kepadanya.

"dia yang memberikanku penyakit kemudian dia menarik semula penyakit itu, kemudian dia mendatangkan semula sakit, dan menarik semula, sungguh Allah bersamaku selama ini"

See... betapa dia memandang musibah itu dari sudut hikmah. Sesungguhnya benar. Allah mungkin tidak pernah memperdulikan kita sekiranya tidak ada a
pa-apa yang berlaku kepada kita. Sungguh dia sedar bahawa dia itu sentiasa berada dalam perhatian Allah. Subhanallah...

Sekadar membandingkan dengan situasi kita di Malaysia, (perbandingan untuk mendidik jiwa, bukan untuk mengutuk mana-mana pihak, sekadar untuk memberi peringatan buat diri).

kita juga ada sebuah program televisyen yang agak popular, yang memberi fokus kepada golongan-golongan yang susah.

Tetapi, ada yang kurang disebalik semua usaha murni kita untuk membantu mereka. Mungkin juga ada yang kurang pada sifat redha kita sebagai hamba.( perlu diingatkan, sifat redha dengan kemiskinan / musibah itu berbeza dengan sifat redha tanpa usaha untuk memajukan diri.)

Isi luahan setiap insan yang terlibat kadang-kadang jarang sekali menunjukkan bahawa mereka itu bersyukur dalam kekurangan, bahkan menangis kerana kekurangan itu. Masyaallah... berlainan sekali dengan wanita tua dari Mesir itu. Dia bahkan bersyukur dengan kekurangan, bersyukur dengan segala-galanya, meletakkan pergantungan sepenuhnya kepada Allah, betapa kayanya dia meskipun dia dalam kemiskinan... Ya Allah, aku bersyukur atas peringatan ini. Alhamdulillah...


Monday, October 11, 2010

Allah tidak mengizinkan aku bertemu mu ketika hidupmu mahupun matimu...al- Fatihah...buat nendaku..


Ampunkan cucunda mu ini kerana sudah lama tidak menjengukmu, nenda...

Tanggal 11 Oct 2010, Isnin... dia pergi menghadap Ilahi...
Betapa terkilannya diri kerana tidak sempat menunaikan janji untuk melihatnya, bertemunya.
Benarlah, segala yang berlaku dengan izin Allah jua. "Insyaallah" yang sering saya ungkapkan, bukan mainan dibibir semata, tetapi ikhlas dari hati, mengharapkan semoga perancangan ini mendapat keizinan Allah, namun sesungguhnya, dengan izin Allah jua, kaki ini ini tidak jadi menjejak bumi bawah bayu yang amat saya cintai itu... meskipun pada detik-detik seperti ini.

Kematian.

Cukup biasa. apatah lagi cuma kematian seorang nenda.
Tapi, pada saya, ini bukan sesuatu yang biasa.
Bukan biasa pada perasaan saya kerana...
sudah tiga tahun saya tidak bertemu dengannya.
Bukan kerana ego dek mendendami kekhilafan-kekhilafan silam beberapa insan yang lain...
tetapi kerana "insyaallah" itu bukan berpihak kepada saya,
Jangan katakan bahawa air mata saya tidak pernah tumpah.
Allah saksi betapa air mata ini sering tumpah kerana merindui segala-galanya yang pahit mahupun manis di tanah kelahiran saya itu.
Allah jadi saksi betapa saya cukup terkilan setiap kali perancangan saya untuk balik tidak berjaya,
Allah jadi saksi bahawa setiap kali bibir ini menuturkan kalimah "insyaallah" hati juga berdetik menyebut perkataan "aaameen", mengharap dengan sepenuh jiwa saya agar Allah beri keizinan kepada saya untuk menjejak kembali bumi damai itu.

Jangan katakan saya tidak punya perasaan, kerana, saya masih punya bonda yang sangat saya rindui di tanah yang sama itu.

Saya masih punya ayahanda di tanah yang jauh itu,

Saya masih punya adik-adik di tanah yang sayup itu,

Saya masih punya kasih sayang di tanah itu.

Namun, saya cuba untuk redha, segala yang berlaku atas izin Allah jua.

Benarlah janji Mu ya Allah, tiada yang kekal melainkan Mu,

Tapi, Ya Allah, jangan Kau uji aku dengan kehilangan dalam kehilangan lagi Ya Allah...

BAgi hambaMu ini peluang untuk menunaikan janji yang lama tidak tertunai...

setidak-tidaknya, sebelum aku atau mereka menutup mata... Aaameen...

Al-Fatihah...buat nenda...

Tuesday, October 5, 2010

Buang Bayi dan Hukuman Mati? Adakah Wajar? (from suamiku)


Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang.

Alhamdulillah kita diberi peluang oleh Allah untuk bertemu dengan Ramadhan pada tahun ini. Semoga kita beroleh keampunan di atas segala dosa-dosa kita yang lalu.

Nukilan kali ini ingin berkongsi kefahaman dengan semua tentang konsep hukuman di dalam Islam. Baru-baru ini apabila isu buang bayi semakin banyak, telah timbul cadangan agar mereka yang ditangkap membuang bayi ini dihukum dengan hukuman mati di bawah kes bunuh (murder) kanun keseksaan. Suatu yang mengejutkan dan memberi pelbagai reaksi dari masyarakat. Di dalam satu tazkirah yang ku hadiri dalam bulan ramadhan ini telah menyuarakan setuju dengan cadangan tersebut malah menambah bahawa Islam telah menggariskan lama hukum bunuh kepada sesiapa yang membunuh/menyebabkan mati dengan sengaja mana-mana insan termasuk bayi. Malah di kalangan kita mungkin ramai yang bersetuju dengan cadangan ini.

Tidak kurangnya ada yang membantah. Marina Mahathir di dalam nukilan beliau membantah total cadangan ini begitu juga activist lain seperti sister in islam.

Sebelum kita menerima atau menolak cadangan ini mari kita fahami beberapa isu di dalam perkara ini. Setiap perkara dalam hidup kita ini sebagai Muslim hendaklah menepati apa yang telah ditetapkan oleh Shari'ah. Memang jelas bahawa di dalam Islam sesiapa yang membunuh atau melakukan perkara yang boleh menyebabkan kematian dengan sengaja dan mengetahui ianya boleh membawa maut akan dijatuhkan samaada hukuman mati atau dibayar diyat/wang darah (jika dimaafkan keluarga si mati) jika sabit kesalahan. Hukuman ini dipanggil qisas. Mangsa tidak mengenal umur dimana selagi mana mangsa itu manusia yang bernyawa baik baru lahir atau telah berumur lanjut, nyawa mereka tetap dianggap suci oleh Islam dan tidak boleh dibunuh melainkan dengan hak (mengikut Shara'). Bagi pengguran janin atau bayi pula kesnya jatuh di bawah Ta'zir iaitu hukuman yang ditentukan oleh pemerintah dan bergantung pada kes dimana ianya boleh jatuh di bawah qisas jika bayi yang keluar itu hidup tetapi kemudiannya dibunuh.

Tetapi:

1) Adakah Islam datang dengan hanya hukuman? Islam yang diajarkan oleh Rasulullah tidak datang dengan hanya menggariskan hukuman semata-mata. Islam datang dengan didikan dan pengajaran. Sebelum turunnya hukuman kepada penzina, Allah mendidik dengan melarang ummat Islam mendekati zina. Rasulullah menunjukkan penafsiran kepada larangan tersebut dengan menyatakan larangan berdua diantara lelaki dan perempuan biarpun mereka itu ipar duai. Setelah didikan ini disemai di dalam hati dan amalan ummat, barulah diturunnya hukuman kepada penzina.

Di dalam dunia kini, pemerintah negara majoritinya Islam mengabaikan pendidikan ke dalam hati masyarakat Islam. Da'wah mengajak kepada kebaikan dilakukan oleh NGO yang tidak mempunyai cukup peruntukan untuk berda'wah sedangkan adalah menjadi tanggungjawab pemerintah untuk memastikan setiap insan dalam pemerintahan mereka diajar ajaran Islam sekalipun rakyat itu bukan Islam. Tanggungjawab da'wah tidak berhenti pada Rasulullah tetapi ianya digalas oleh pemerintah dan ulama. Tetapi ini telah diabaikan. Termasuk di dalam da'wah adalah pendidikan mengenai hukum haram dan halal. Dan dalam isu kita adalah pendidikan mengenai hukum seks di luar nikah dan implikasinya. Bukan sahaja pendidikan itu akan berkisar mengenai larangan tetapi hendaklah pendidikan itu menerangkan tentang implikasi seks luar nikah. Apabila Allah menyatakan di dalam surah Al-Isra' ayat 32, Allah tidak hanya menyatakan larangan tetapi Allah menerangkan sebabnya.

"Dan janganlah kamu mendekati zina, sesungguhnya ianya perbuatan yang keji dan jalan yang buruk"

Maksud seburuk-buruk jalan dan perbuatan yang keji itu tidak tinggal di situ melainkan Allah menyuruh setiap pendidik mencari maknanya dan kenapa ianya begitu keji untuk diajarkan kepada sekalian manusia keburukan zina. Dan diantara implikasinya adalah pembuangan bayi kerana takut orang mengetahui kesilapannya. Pendidikan seks yang diminta untuk diadakan adalah amat wajar untuk dijalankan asalkan sahaja kandungannya menepati Syari'ah. Persoalannya, jika tiada yang mendidik ummat ini tentang haramnya zina dan implikasinya terhadap penzina itu, adakah wajar kita terus melompat pada hukuman? Al-Qur'an melalui Rasulullah telah mengajar kita untuk melakukan perkara itu secara sistematik, tetapi kita tidak mengikut sistem tersebut dan terus melompat mengikut suka hati kita. Insan yang tidak pernah dididik dengan halal haram serta implikasi perbuatannya tiba-tiba hendak dihukum.

2) Ketika mana Hukuman dalam Islam dilaksanakan, ummat Islam telah berada dalam sosio kehidupan yang bercirikan Islam. Wanita di Madinah menjaga maruah mereka dan lelaki hidup melindungi maruah mereka. Tiada lagi rumah-rumah tumpangan yang memanggil kepada maksiat zina. Tiada jalan untuk zina melainkan rakyat itu sendiri yang membuka jalan itu. Tetapi kini, disco berada di mana-mana. Aktiviti yang bercampur lelaki perempuan begitu aktif seperti konsert. TV menontonkan kepada umum kisah cinta yang sangat melampaui batas. Apabila budak remaja melihat perkara ini, mereka akan berasa teruja dan ingin mencuba. Bagaimana kita hendak menghukum seseorang apabila kita membuka jalan kepada kesalahan tersebut sebesar highway? Secara mudah, kita sedang mempromosi zina dan lahirkan anak luar nikah, tetapi menghukum orang berzina atau yang membuang bayi akibat dari zina. What type of system is that?

3) Who will be punished? Sudah pasti perempuan yang melahirkan bayi tersebut dan meninggalkan bayi tersebut hingga ada yang mati. What about the man? Most of the case reported shows that the men who are actually the one who started it by seducing the girl. Moreover there are many cases where the men who are asking the girl to abort the baby. Should we then punished the girl alone? Sebelum apa-apa keputusan menghukum dibuat, persoalan ini harus terlebih dahulu dijawab. Kita tak nafikan bahawa ibu yang melahirkan dan membiarkan anak tersebut harus bertanggungjawab, tetapi adakah dia seorang atau lelaki yang mengandungkannya harus terbabit sama? Bila seronok dua-dua rasa, bila susah seorang yang tanggung?

5) MINOR?? Kebanyakan kes melibatkan kanak-kanak di bawah umur iaitu dari 14-18 tahun. Adakah mereka akan dikenakan hukuman yang sama? Jika tidak, maka ianya tidak akan menyelesaikan apa-apa masalah kerana majoriti daripada kes buang bayi melibatkan ibu yang kurang dari 18 tahun. Jika mereka hendak dikenakan hukuman maka ianya tidak boleh diterima disisi Islam kerana kanak-kanak atau yang belum baligh tidak boleh dikenakan hukuman mati (walaupun ulama berbeza pendapat umur baligh, adalah tepat jika mengikut mazhab yang mengambil 18 tahun sebagai minimum). So, what we gonna do with the one who is minor in age? Hukuman yang dicadangkan katanya akan menyelesaikan masalah, tapi jika ini adalah kesnya dimana ramai dari pesalah ini adalah remaja bawah umur dan hukuman tersebut tidak boleh dikenakan, maka ianya tidak akan menyelesaikan apa-apa masalah.

Kita tidak menyatakan bahawa hukuman tidak patut diwujudkan lansung. Tetapi ingin ditegaskan disini ianya bukan jalan penyelesaian dan sebelum apa-apa hukuman ingin dikuatkuasakan, ianya mesti mengambil kira pelbagai isu. Berapa ramai insan yang dengan marahnya memaki hamun mereka yang membuang bayi tetapi ramai yang tidak sedar bahawa penyebab kepada wujudnya pembuang bayi ini adalah kita sendiri. Kita gagal menjalankan da'wah Islam. Kita gagal mempraktikkan Islam dalam sudut mengambil berat hal ehwal jiran tetangga dan mendidik anak-anak disekeliling kita. Kita gagal dalam menyuarakan desakan menghentikan aktiviti-aktiviti maksiat (kerana kita pun seronok melihat aktiviti maksiat seperti konsert bebas) dan kita gagal dalam memilih pemerintah yang menegakkan Islam (sebaliknya kita memilih pemerintah bangsa dan duit). So, who to take the blame? Gadis yang membuang bayi tetapi dilakukan kerana desakan situasi dan kejahilan ilmu (dek tiada yang ingin mendidiknya) atau mereka yang sedar bahanya zina tetapi membiarkan?

Sunday, October 3, 2010

Bukanlah aku untuk menghakimi mereka......




Bukanlah aku untuk menghakimi mereka...
Dan aku tidak layak sekali-kali mencemuh mereka...
KEnapa begini sekali keluhan hati?
Kerana...

"Saya tahu lah puan ni baik, wanita sempurna, mawar berduri, kebanggaan suami puan, tak layak untuk duduk bersama saya, dan saya pun tak layak mendampingi puan, sebab saya ni kategori BETINA macam dalam blog puan tu. Saya tahu, puan mesti mencemuh saya dalam hati puan, ye lah, saya kan ahli neraka."

Wah! terkedu saya mendengar luahan hati seorang gadis yang asyik merenung saya sepanjang kelas berjalan. Rupa-rupanya, pada akhir waktu, dia menghampiri saya sambil meluahkan perasaan tidak puas hatinya terhadap penulisan saya dalam blog saya.

Lantas saya menjemput gadis itu duduk.

"Kenapa begitu sekali luahan kamu?"

" saya kecil hati dengan pandangan puan. Kenapa begitu sekali Puan memandang golongan seperti saya. Puan tak layak memberi kategori kepada orang macam saya sedangkan puan tidak mengenali saya sedalam-dalamnya. Puan tak layak dan tak adil buat macam ni!"

Tegas sungguh hujah yang diberikan pada saya. Ya Allah, beriku kekuatan agar aku tidak memberikan pandangan yang menyebabkan anak muda ini lebih jauh dariMu ya ALLAH.

"Zahrah...(bukan nama sebenar) Zahrah marahkan saya kerana pandangan saya dalam blog saya tu ya"

"lebih kurang la..."

" mmm... okay, sebelum itu, boleh saya bertanya sesuatu?"

"apa dia Puan?"

"Zahrah rasa, berapa lama kah masa yang perlu di ambil untuk kita mengenali seseorang itu? Maksud saya, kenal betul2, hati dan peribadinya, segala2nya tentang orang itu?"

"KAlau saya, sepuluh tahun pun tak cukup. mengenali seseorang itu merupakan satu proses yang berterusan, boleh jadi sampai ke mati."

Saya tersenyum, bijak sungguh dia memberikan pendapat.

"mmm betul. So, Zahrah rasa, adilkah Zahrah mengadili dengan pelbagai perkataan Zahrah tadi sedangkan Zahrah cuma berpandukan tulisan saya dalam blog tu?"

Zahrah diam.

"Zahrah... apa yang saya tulis memang dari hati, kategori2 itu bukan untuk menghina kaum wanita, bukan juga untuk membataskan golongan2 wanita yang boleh bergaul dengan saya. Saya cuma mengatakan tentang realiti. Realiti kita sebagai wanita. Kerana wanita yang solehah itu sama sekali tidak boleh disamakan dengan wanita yang tidak menjaga dirinya."

"Tapi, Puan seolah-olah menghina wanita2 lain dengan kategori2 yang Puan berikan."

"ZAhrah, baca tak betul2 blog tu, bukan saya yang memberikan kategori2 itu, tetapi, saya cuma berkongsi pandangan orang lain. Mungkin juga dia silap, tapi, ada satu kategori yang tidak mungkin akan silap. iaitu kategori Mawar Berduri. Kerana, kategori itu, layak mendapat pengiktirafan pada kelasnya yang tersendiri dan tertinggi, bukankah Allah sendiri katakan bahwa wanita solehah itu lebih baik daripada bidadari2 syurga?"

"Dan ingat Zahrah, Pandangan lelaki itu tidak meletakkan penghinaan terhadap wanita2 yang diberi kategori itu. dia cuma membezakan sahaja, tidak lebih dari itu. Saya sendiri, tidak meletakkan diri saya pada mana2 kategori, biarlah ALLAH yang menilai saya."

ZAhrah angguk.

"lagi satu, pernahkah saya menyombong diri, mengelak diri dari bergaul dengan wanita2 lain, tak kisahlah bertudung ke tak?"

Zahrah geleng.

" Ha...! nampak tak, saya masih mahu bergaul dengan semua, dan tidak sedikit pun dalam hati saya mahu menilai kamu semua, Allah jua yang mengerti hamba-hambaNYa. saya tak layak Zahrah..."

"Zahrah, saya ada ramai kawan yang biasa2 saja, pakai tudung biasa saja, memang saya pakai tudung besar, tapi saya masih bersahabat dengan mereka. Macam yang saya katakan, nilaian Allah yang penting, saya tak menilai mereka semua. Entah2 darjat mereka disisi Allah lebih tinggi daripada saya."

Zahrah angguk lagi.

"Tapi, Zahrah kena ingat, sebaik mana pun sangkaan hati saya terhadap Zahrah, tidak bermakna saya tidak mengharapkan Zahrah berubah menjadi lebih baik dari ini. Zahrah sendiri pun tahu kan, rambut itu aurat, sebahagian tubah yang terdedah itu perlu ditutup? betulkan?"

Zahrah angguk sambil tersengih2.

"Saya sayangkan Zahrah, sebab itu saya teringin lihat Zahrah berubah, saya tak cukup baik, tapi tidak salah kan saya berdoa untuk perubahan kita bersama? agar kita sama2 menjadi lebih baik?"

"sesungguhnya, sifat muslim yang baik ialah dia mencintai saudaranya yang lain. Saya cuba untuk menjadi lebih baik. Zahrah pun cubalah berubah..."

"tapi, saya belum dapat hidayah lah Puan. belum terbuka hati, lagipun kan dalam islam tidak ada paksaan."

"Zahrah, Hidayah itu milik Allah, tidak akan datang kalau kita tidak memintanya, hati taidak akan terbuka kalau kita sendiri tidak berusaha untuk membuka hati kita. betul tidak ada paksaan dalam islam, tapi Zahrah kena ingat, Ayat "TIDAK ADA PAKSAAN DALAM ISLAM" itu, bukan dalil untuk kita tidak memaksa diri kita mengikut perintah ALLAH. Dalil itu sebenarnya untuk situasi lain, tapi kita yang memesongkannya kerana mengikut nafsu sendiri."

"Hmm....Puan, saya rasa tenang, saya tak sangka puan gila2 dalam kelas tapi bila timbul hal macam harini, puan jadi macam orang lain. JAdi macam ustazah. Hehe."

"Saya kan "ustajah Law" hehe, mmm, mengenali seseorang itu bukan hanya dalam waktu yang singkat kan? Ini lah saya, ada sisi pada diri saya yang ramai masih tidak tahu"

Zahrah senyum
"Puan, terima kasih kerana berkongsi ilmu, dan maafkan saya kerana tuduhan melulu saya tadi."

"No problem, ilmu Allah...okay, Zahrah, saya ada kelas lagi lepas ni, apa2 hal zahrah boleh terus jumpa saya ye"

"Insyaallah...Thanks Puan..."

Saya mengatur langkah ke muka pintu, sempat saya menoleh ke arah Zahrah yang masih duduk memerhatikan saya,

"Zahrah, dalam diri kamu, ada satu sisi yang dekat pada kebaikan, yang dekat pada Allah, janganlah sia-siakan sisi itu... Ingat Zahrah, Allah mencintai kamu."

Saya tinggalkan Zahrah dengan doa, semoga Allah membuka hatinya, dan, semoga Allah menjadikan saya lebih baik daripada saya yang sekarang ini... Aaaaamin....






Monday, September 27, 2010

Mencari Mawar Berduri



Semalam, saya melalui jalan-jalan yang biasa saya lalui untuk ke kelas. Biasalah bertemu dengan students and all their greetings. itu adalah rutin biasa. Tetapi semalam, saya bertemu dengan sesuatu yang agak luar biasa. Apa yang luar biasa sangat tu? Jeng jeng jeng...

Okay, mungkin bg sesetengah orang, ini bukan benda luar biasa, ini biasa biasa sahaja. Tapi, ini pandangan saya sebagai seorang Muslimah, sebagai seorang WANITA. Hargai pandangan saya...

Apa yang berlaku ialah, dua orang pelajar perempuan duduk berdepan di atas bangku taman. salah seorang daripada mereka duduk membelakangi laluan ke kelas. Saya bukanlah terlalu baik hingga mahu membuka keaiban kaum sendiri, tetapi, sebagai peringatan kita bersama. betapa dunia sudah hampir kepada kehancuran. Bila dosa itu dilakukan tanpa ada sebarang perasaan segan mahupun malu kepada pencipta. tidak ada sebarang kegentaran dalam hati HAMBA yang melakukan dosa.

Pelajar tersebut memakai seluar jeans yang terlalu ketat dan terlalu rendah sehinggakan nampak garisan punggung di belakang, mungkin tidak keterlaluan kalau saya katakan, nampak sebahagian punggung BELIAU .astaghfirullahalazim.... tersirap darah saya melihatnya. Alhamdulillah, Allah masih beri keberanian untuk saya menegur kekhilafan itu. LAntas si gadis menarik seluar jeans BELIAU ke atas dengan wajah yang tersipu-sipu malu. Mahu sahaja saya berteriak, MALU PADA ALLAH! BUKAN PADA SAYA!

Biasa bukan kisah ini? TApi adakah kisah ini biasa pada pandangan ALLAH??? Betapa susahnya mencari MAWAR BERDURI.

Sudah sedikit muslimah yang yang memelihara diri dari fitnah-fitnah dunia. Saya masih ingat, seorang lelaki pernah menceritakan kisah perbualan antara dia dan beberapa orang rakannya. salah seorang daripada mereka ialah berbangsa India. Bukan tujuan saya membandingkan bangsa, tetapi, mahu menunjukkan betapa bangsa yang bukan muslim pun menghargai si MAWAR BERDURI.

ArRajul 1 : Berapa kategori perempuan pada ko?

ArRajul 2 : Ada 3.

ArRajul 3 : Kenapa 3?

ArRAjul 2:
Yang pertama ialah perempuan yang tidak menjaga dirinya sendiri, meletakkan maruah lebih rendah daripada binatang. Yang berbangga dengan keaiban diri sendiri, yang berbangga dengan pujian2 nafsu, yang bertuhankan keseronakan dunia, yang bertuhankan pandangan nafsu lelaki. Perempuan seperti ini aku kategorikan sebagai BETINA. Maaf sebut, tapi, perempuan yang tidak ada harga diri sebenarnya lebih teruk daripada perkataan BETINA itu sendiri, sebab BETINA itu merujuk kepada jantina binatang.

ArRajul 4 : Yang ke dua?

ArRAjul 2:
YAng kedua ialah perempuan yang biasa-biasa sahaja, yang sering kita lihat di mana-mana sahaja, mereka biasa bergaul dengan mesra dengan jantina yang sama mahupun jantina yang berlainan, mereka tidak terlalu sempurna dalam menutup aurat mahupun dari segi malu. Pergaulan mereka masih agak tidak terbatas walaupun tidak bebas. Perempuan ini aku kategorikan sebagai PEREMPUAN.

ArRajul 3: YAng ketiga?

ArRajul 2 : Yang ketiga ialah my Wife.

ArRajul 4: Selain dripada wife u la..... your wife memanglah perfect, becoz you love her so much.

ArRAjul 2:
Ciri-ciri yang ketiga itulah yang kita mahu banggakan dengan menyebut my wife. Bukan nak banggakan dia, tetapi apa yang aku nak sampaikan ialah, tidakkah kita bangga bila wanita yang baik2 itu boleh kita sebut dengan bangganya sebagai MY WIFE? itu impian semua lelaki kan? MAhu mencari MAWAR BERDURI sebagai isterinya. Kita mendapat wanita muslimah yang terpelihara sebagi penjaga kita, sebagai cahaya untuk syurga rumahtangga kita? Wanita ini ialah dia yang ku panggil WANITA.

The Indian Boy says: Yeah true. i agree with you.

So, kesimpulannya... WAHAI WANITA, MARILAH KITA SEMUA BERUSAHA UNTUK MENJADI MAWAR BERDURI. WANITA SEMPURNA YANG DICINTAI LELAKI YANG LAYAK UNTUKMU, JUGA WANITA SEMPURNA YANG DICINTAI ALLAH....