Search This Blog

Tuesday, March 29, 2011

I will do the same for my children.


Salam...Kita sama-sama prihatin dengan nasib yang menimpa rakyat Jepun. Bencana yang tidak putus-putus datang bertimpa daripada Allah. Ada mesejnya yang jelas buat kita semua.

Semalam, ketika saya sedang melayari internet, untuk mencari bahan berita yang menarik untuk dikongsikan kepada pelajar, saya terjumpa satu kisah yang amat meruntun perasaan saya sebagai seorang ibu dan sebagai seorang anak. Klik Sini.

Satu kisah yang berlaku ketika gempa bumi yang berlaku di China pada tahun 2008. Saya mahu kongsikan bersama di dalam blog ini, agar semua orang sedar betapa hebatnya pengorbanan seorang ibu.
Maaf, untuk membaca komik ini dengan lebih jelas, sila klik pada link (klik sini) di atas.

Air mata memang murah untuk mengalir pada kisah-kisah seperti ini. Sangat memberikan inspirasi. Tidak hairanlah mengapa darjat ibu itu pada tangga yang teratas di dalam islam, kerana tiada siapa yang mampu memberi pengorbanan tanpa syarat seperti yang berlaku dalam kisah di atas, melainkan seorang ibu.

Namun, saya/kita masih lagi bingung dengan sikap pembunuh-pembunuh dan pembuang-pembuang bayi di malaysia yang langsung tidak kenal erti belas kasihan. tidak perlulah bercakap tentang pengorbanan kepada mereka, kerana hanya manusia yang punya belas kasihan sahaja yang faham apa itu pengorbanan.

Marilah kita sama-sama bermuhasabah diri, merenung kembali kekhilafan diri. Apakah bakti kita terhadap ibu kita, cukupkah kebahagiaan dan kegembiraan yang telah kita berikan kepada ibu kita?

Malam semalam, saya menelefon mama seperti biasa. Namun, walaupun cuma panggilan telefon biasa sahaja, dalam hati saya, saya gembira kerana masih diberi peluang untuk bercakap dengan mama yang banyak berkorban dan mengalirkan air mata kerana anak-anaknya.

Ketika anak-anak saya sedang tidur dengan nyenyaknya, saya pandang wajah-wajah suci mereka, dan bayangan kisah pengorbanan ibu di China itu kembali lagi.

Anak-anak mama, mama bukanlah ibu yang terbaik di dunia ini. Tapi, insyaallah, cinta mama pada kalian, adalah cinta tanpa syarat. Cukuplah cinta ini sebagai alasan kepada setiap pengorbanan dari dulu, kini, dan selamanya. If you ask me, will you be doing the same thing as the above story for us mama? My answer will be, YES, i will do the same for my children.


***** masih basah dengan tangisan*****

Tuesday, March 15, 2011

Puan, ayah saya dah takda...


"Puan, ayah saya dah takda..."

Sebaris ayat yang menyentap jantung saya. Baru beberapa hari yang lalu pelajar ini mengkhabarkan berita tentang ayahnya yang sedang dalam keadaan kritikal. Pada waktu itu, saya cuma boleh mendoakan yang terbaik buat ayahnya dan keluarganya. Namun, Allah jua yang menentukan segala-galanya. Siapa yang boleh melawan takdir Yang Maha Kuasa itu.

Setiap jiwa pasti akan merasakan kematian, kemudian hanyalah kepada Kami kamu dikembalikan . Al-Ankabut:57

Dia merupakan antara pelajar pertama saya di institusi ini. Saya pernah berkata kepada pelajar-pelajar 'batch' pertama saya pada hari terakhir mereka di kelas saya:

"Kamu semua special bagi saya, kerana kamu semua merupakan pelajar pertama saya, insan-insan pertama yang menjadikan impian saya sebagai seorang pendidik tercapai,"

Saya masih ingat, ucapan terakhir ini telah mendapat tepukan gemuruh daripada pelajar-pelajar kelas itu.

Saya mendapat berita kematian ayahnya pada petang semalam. Saya tidak terlalu mengenali pelajar ini sebaik mana rakan-rakannya yang lain mengenalinya. Saya hanya mengenali serba sedikit keadaan hidupnya. Cukup untuk informasi seorang guru berkenaan dengan pelajarnya. Dia pernah gagal dalam subjek yang saya ajar sehinggakan dia terpaksa mengulang semester akhirnya. "Mana ada duit puan..." begitu jawapan dia dengan gayanya yang selamba. "Kena kerja sambilan la nampaknya..." (perkara biasa bagi pelajar-pelajar di institusi saya berkerja sambilan bagi menampung bayaran yuran.)

"Mak Ayah kamu?" Soal saya dengan tujuan untuk mendapatkan maklumat, samada ibu bapanya mampu atau tidak membayar yuran bagi pihaknya.

"Mak bapa saya orang susah puan,"

Dan, saya cukup memahami mengapa dia perlu berkerja sambilan. Saya bersyukur, kerana berkerja di sini, membuka mata saya terhadap segelintir pelajar susah yang sanggup terpaksa berkerja untuk membayar yuran. Saya bersangka baik dengan semua orang, walaupun ada juga yang menyatakan

"budak-budak ni berkerja bukannya dengan tujuan untuk bayar yuran je, tapi sebab dah biasa sangat pegang duit"

Takpa, saya bersangka baik. Tidak semua sangkaan buruk itu betul.

Sepanjang semester terakhir pelajar itu di sini, saya cuba membantu setakat apa yang boleh dari segi pelajaran. Saya masih ingat hari peperiksaan terakhir subjek Business Law, dia bersama dengan seorang lagi sahabatnya yang juga pelajar saya mengetuk pintu pejabat saya pada pukul 7:30 pagi untuk belajar dengan saya. Alhamdulillah mereka berdua lulus.

"Puan saya anggap macam kakak saya," kata pelajar itu dalam mesejnya di FB. Saya tahu, kerana saya sentiasa berpesan kepada pelajar-pelajar saya,

"You may treat me as your sister, or as your friend, but never forget the fact that, i am also your lecturer,"

Itu trade mark saya. Kerana ayat-ayat 'keramat' inilah, alhamdulillah, pelajar-pelajar saya selesa dengan saya (at least, itu yang saya fikirkan). Kadang-kadang, pintu bilik saya diketuk oleh pelajar-pelajar yang mahu mendapatkan kaunseling atau pendapat, atau sekadar meluahkan masalah. Saya terima semuanya.

Kerana layanan prihatin saya terhadap pelajar-pelajar saya ini, saya sering bermuhasabah diri, "Kalau begini prihatin saya meminjamkan telinga kepada pelajar-pelajar saya, tentu untuk anak-anak saya juga, saya perlu lebih prihatin," Terima kasih Allah kerana menampakkan hambaMu ini hikmah di sebalik sekecil-kecil peristiwa.

Buat pelajar saya yang baru ditimpa musibah, bersabarlah... Allah pemilik yang mutlak, kita cuma peminjam... Tiada yang kekal melainkan Dia, jangan pernah putus mendoakan Ayahmu, kerana doa anak yang soleh tiada hijabnya disisi Allah...

* Saya bukanlah pendidik yang terbaik, saya bukanlah insan yang sangat sempurna, saya punya banyak kelemahan, namun saya sangat bersyukur, Allah menampakkan hikmah disebalik setiap peristiwa disekeliling saya. Setiap pelajar saya merupakan guru saya, anak-anak saya merupakan guru saya, suami saya merupakan guru saya, persekitaran saya merupakan guru saya...

Pelajar-pelajar saya, bukan saya yang menjadi guru kalian, bahkan kalian yang menjadi guru saya.

Anak-anak mama, bukan mama yang menjadi pendidik kalian, bahkan kalianlah pendidik terhebat mama.

Terima kasih semua... :)




Thursday, March 10, 2011

Thanks for your time...


Thanks for your time... A young man learns what's most important in life from the guy next door.

It had been some time since Jack had seen the old man. College, girls, career, and life itself got in the way. In fact, Jack moved clear across the country in pursuit of his dreams. There, in the rush of his busy life, Jack had little time to think about the past and often no time to spend with his wife and son. He was working on his future, and nothing could stop him.



Over the phone, his mother told him, "Mr. Belser died last night. The funeral is Wednesday." Memories flashed through his mind like an old newsreel as he sat quietly remembering his childhood days.

"Jack, did you hear me?"



"Oh, sorry, Mom. Yes, I heard you. It's been so long since I thought of him. I'm sorry, but I honestly thought he died years ago," Jack said.



"Well, he didn't forget you. Every time I saw him he'd ask how you were doing.! He'd reminisce about the many days you spent over 'his side of the fence' as he put it," Mom told him.

"I loved that old house he lived in," Jack said.

"You know, Jack, after your father died, Mr Belser stepped in to make sure you had a man's influence in your life," she said.



"He's the one who taught me carpentry," he said. "I wouldn't be in this business if it weren't for him. He spent a lot of time teaching me things he thought were important...Mom, I'll be there for the funeral," Jack said.

As busy as he was, he kept his word. Jack caught the next flight to his hometown. Mr. Belser's funeral was small and uneventful. He had no children of his own, and most of his relatives had passed away.



The night before he had to return home, Jack and his Mom stopped by to see the old house next door one more time.

Standing in the doorway, Jack paused for a moment. It was like crossing over into another dimension, a leap through space and time. The house was exactly as he remembered. Every step held memories. Every picture, every piece of furniture....Jack stopped suddenly.



"What's wrong, Jack?" his Mom asked.



"The box is gone," he said



"What box?" Mom asked.



"There was a small gold box that he kept locked on top of his desk. I must have asked him a thousand times what was inside. All he'd ever tell me was 'the thing I value most,'" Jack said.

It was gone. Everything about the house was exactly how Jack remembered it, except for the box. He figured someone from the Belser family had taken it.

"Now I'll never know what was so valuable to him," Jack said. "I better get some sleep. I have an early flight home, Mom."



It had been about two weeks since Mr. Belser died. Returning home from work one day Jack discovered a note in his mailbox. "Signature required on a package. No one at home. Please stop by the main post office within the next three days," the note read.



Early the next day Jack retrieved the package. The small box was old and looked like it had been mailed a hundred years ago. The handwriting was difficult to read, but the return address caught his attention. "Mr. Harold Belser" it read. Jack took the box out to his car and ripped open the package. There inside was the gold box and an envelope Jack's hands shook as he read the note inside.



"Upon my death, please forward this box and its contents to Jack Bennett. It's the thing I valued most in my life." A small key was taped to the letter. His heart racing, as tears filling his eyes, Jack carefully unlocked the box. There inside he found a beautiful gold pocket watch.



Running his fingers slowly over the finely etched casing, he unlatched the cover. Inside he found these words engraved:

"Jack, Thanks for your time! - Harold Belser."



"The thing he valued most...was...my time."



Jack held the watch for a few minutes, then called his office and cleared his appointments for the next two days. "Why?" Janet, his assistant asked.



"I need some time to spend with my son," he said.



"Oh, by the way, Janet...thanks for your time!"


I got this article from my dear friend atiqah

Wednesday, March 9, 2011

Aku yang kepupusan...

Salam...
Kepupusan idea untuk menulis, tapi, masih mahu menulis sesuatu. Sejak beberapa hari ini, saya sering memikirkan tentang kemaafan dan perkataan "let go".

Siapa antara kita yang sudi memaafkan seikhlasnya perbuatan insan-insan yang keterlaluan terhadap kita?
Saya adalah antara mereka yang gagal memaafkan seikhlasnya insan-insan tersebut. Walau bibir menuturkan kemaafan tapi hati sering gagal menterjemahkan keikhlasan. Saya sedar, saya manusia biasa, bukan manusia yang sempurna. Dan alhamdulilllah... masih ada peluang untuk saya memaafkan dengan ikhlasnya...alhamdulillah... alhamdulillah...
video

Tuesday, March 1, 2011

Ghost Sis Limah Go Back Home yang berjasa.

Salam...
saya adalah antara orang yang terlewat menonton Hantu kakLimah Balik Rumah (HKLBR). Saya hanya menonton dvd, tu pun pinjam dari Kak Ija, my office mate. Entry ini bukan untuk memberi review bagi filem ini. Dah basi pun kalau nak bagi review (bukan filem yang basi, tetapi review itu yang basi). Tujuan entry ini adalah untuk menyenaraikan serba sedikit penangan HKLBR dengan kehidupan saya sebagai seorang pengajar. huhu.




Sikap beberapa orang pelajar, seperti kebiasaannya pasti ada beberapa orang yang agak ceria seperti kanak-kanak ribena. Most of students in class, lebih suka menjadi pelajar yang sangat berdisiplin, terlalu bersopan santun sehingga sukar untuk mereka bergiat aktif walaupun untuk mengangguk sebagai tanda faham! So sebagai penyelesaiannya, setiap kali saya mahu menyoal pelajar tertentu, dan saya mahukan lebih penerangan, saya akan minta dengan ayat " CER CEGHITE CER CEGHITE" berjayalah jugak membuatkan beberapa orang (or the whole class) gelak dan terus segar. Kesinambungannya, pada setiap kelas, setiap saya mahu menerangkan sesuatu kes kepada kelas, maka akan kedengaranlah beberapa mulut yang menambah ayat "CER CEGHITE CER CEGHITE".






Baru-baru ini, kami membincangkan latihan di dalam kelas:

Saya: Siapa jawab A?

Students: (buat donno... takde sorang pun angkat tangan.)

Saya : B?

Students : (Buat muka macam aku ni alien.)

Saya : (Semakin geram.) C?

Students: (buat muka bosan)

saya: Siapa jawab D angkat tangan macam saya! (buat gaya tangan usop penari kebudayaan)

Students : (hambik ko, semua orang angkat tangan!) Hahahaha.

Maka kelas kembali aktif seperti biasa.

Thank you Ghost Sis Limah Go Back Home!!!!!