Search This Blog

Thursday, July 5, 2012

Minda Lucah Pelajar yang Mengundang AMOK Sang Madam.

" Apa kamu ingat kamu ni remaja selama-lamanya. Dah tak perlu membesar? Tak perlu berkahwin? Tak perlu memimpin rumahtangga? Tak perlu mengimamkan anak-anak dan isteri? Satu masa nanti, kamu rasa kamu layak ke memarahi anak-anak kamu kalau mereka berbual perkara berunsur lucah dengan kawan-kawan mereka? Kamu rasa kamu layak ke menegur mereka kalau kamu sendiri berperangai seperti itu pada hari ini?!!!

Saya tertanya-tanya bagaimana kamu belajar dengan keadaan otak dan hati kamu yang penuh dengan kelucahan macam harini. Ilmu itu cahaya... dan cahaya tidak akan masuk ke dalam hati yang hitam dengan maksiat! Kalaulah kalian sedar rintihan UMMATI... UMMATI... yang Rasulullah sebut sebelum kematian baginda itu merujuk kepada umat akhir zaman, kita, tentu kamu semua merasa malu dengan diri sendiri!"

Semalam kelas Motivation and Personal Development kelolaan saya berakhir dengan bebelan panjang tentang hari Qiyamah.

Semuanya kerana sikap pelajar-pelajar lelaki di dalam kelas yang keterlaluan melucahkan setiap apa yang dibentangkan oleh rakan-rakan mereka dihadapan. Pada mulanya, saya masih bersikap tenang, cuba menghadapi keadaan tersebut dengan berhemah, masih bercakap dengan gaya berlapik. Namun, keadaan masih berterusan, dan akhirnya saya melepaskan bebelan saya kepada mereka dengan topik motivasi paling sempurna. MATI dan YAUMULQIAMAH.

Saya sedar, remaja berusia 17 tahun ini semuanya  masih dalam tahap "excited" untuk meneroka alam dewasa. Berkenaan seksualiti, siapa yang tidak tertanya-tertanya? Siapa yang tidak teruja? Tetapi, janganlah sampai pembentangan tentang pendidikan seks, gejala buang bayi, remaja rosak akhlak, semuanya dilucahkan. Saya merasa kegerunan yang melampau. Inikah generasi yang bakal memimpin negara kita kelak? Adakah hanya golongan Melayu Islam yang kronik dengan penyakit ini? Naudzubillahimindzalik....

Kerisauan saya berasas, kerana, topik aktiviti pada hari itu ialah, "Cipta satu permasalahan, dan cari jalan bagaimana untuk memotivasikan individu dalam permasalahan tersebut." Oleh sebab, kelas ini mementingkan "CREATIVE and CRITICAL THINKING" , sudah tentu saya menjangkakan permasalahan yang pelbagai. Namun, rata-rata masalah yang dibentangkan ialah berkenaan kerosakan moral remaja yang menjurus kepada akibat seks luar nikah. Apa dah takde masalah lain ke???? Saya berfikir sambil menyaksikan pembentangan mereka. Agaknya, terlalu banyak kes seumpama itu yang dipaparkan kepada masyarakat samada melalui media cetak / media elektronik sehinggakan pelajar-pelajar di hadapan saya sudah terlalu biasa dan mahir menganalisa masalah ini. 

... saya kebuntuan idea untuk menulis. Masih kecewa....

1 comment:

  1. budak2 zaman sekarang... kadang2 sedih bila dengar adik2 yg umur sethn jagung pon dh pandai ckp benda2 mgarut... nauzubillah...

    ReplyDelete