Search This Blog

Monday, October 22, 2012

Aishah Zinnirah Sowell... ( completing our collection)

Salam, 

Alhamdulillah, sudah 7 hari berlalu sejak kelahiran istimewa anak dara (????) kami, Aishah Zinnirah Sowell. Syukur dan segala puji bagi Allah yang memudahkan dan mengizinkan segala-galanya berlaku. 

Saya memang tidak mengetahui jantina anak ketiga ini sehinggalah pada hari dia mula melihat dunia pada 15/10/2012 jam 9:15 pagi.

Sehari sebelum kelahirannya, kami sekeluarga sempat makan bersama-sama di Secret Recipe Bandar Baru Bangi untuk meraikan hari lahir anak sulung kami, Muhammad Idris Sowell. Segala-galanya berjalan seperti biasa sehinggalah pada pukul 4 pagi hari berikutnya, saya mengalami kontraksi selang 7 minit. Suami bergegas menghantar saya ke hospital Serdang. 

Kuasa Allah, walaupun dalam ketidakcukupan staff, dan labour room yang penuh, alhamdulillah, saya tidak "diambulankan" ke hospital lain. Dalam kesakitan, tanpa ruang/ katil khas untuk saya, saya bersyukur kerana masih mampu mengerjakan solat Subuh, meski hanya di atas kerusi dan dihadapan saya sibuk dengan aktiviti jururawat dan doktor yang berjalan tidak berhenti-henti. Syukur.... sekurang-kurangnya pada saat-saat genting, Allah tetap bersama saya/saya tetap mencari Allah ( bukan mau bangga, tapi mengingatkan ramai ibu yang menunggu seperti saya tidak melaksanakan kewajipan itu, saya terpanggil untuk mengingatkan diri sendiri dan sesiapa sahaja yang membaca entri ini ) 

Sepanjang menunggu saat-saat bersalin, suami setia berdiri disisi saya sambil tidak putus-putus mengingatkan saya agar berzikir. Ketika berada di puncak kontraksi, Allah sahaja yang tahu derita menahan sakit, sehinggakan saya mengatakan dalam hati, saya tidak sanggup untuk bersalin lagi. Alhamdulillah, pada 915 pagi, Aishah lahir ke dunia diiringi ucapan alhamdulillah yang tidak putus-putus dari mulut saya (sakit gile kot!) Tidak sabar-sabar saya bertanya kepada suami akan jantina anak. "girl..." Kata suami dengan senyuman. Sekali lagi ungkapan suci Alhamdulillah saya tuturkan...

Ketika berada di dalam wad, suami bertanya, " nak bubuh apa nama baby?" saya meberitahu, AISHAH ZINNIRAH  sebagai nama pilihan. (sejak zaman Matrikulasi, memang bercita-cita untuk menamakan anak dengan nama Zinnirah :) ) alhamdulillah... akhirnya tercapai.

Ketika pemeriksaan rutin, setiap doktor, dan jururawat yangmemeriksa pasti bertanya, " Puan dah fikirkan macam mana cara nak merancang keluarga selepas ini?"  Sampaikan saya naik "fed up" dengan pertanyaan tersebut. Mahu saja saya membalas dengan jawapan " Jangan risau.... lepas habis pantang je, saya terus pasang implan, saya pun nak rehat lama sikit sebelum tambah anak, sebab alhamdulillah... Allah dah beri saya complete collection!"


No comments:

Post a Comment