Search This Blog

Monday, August 31, 2009

Fighter 2

Kepayahan itu lebih terasa apabila tiba detiknya si kecil ini dilahirkan. Kebetulan, ketika itu, merupakan hari raya pertama. Alhamdulillah, sempurna puasa saya sebulan meskipun dalam keadaan sarat. Pandai pula si kecil memilih Hari Raya Puasa yang kedua untuk dilahirkan kedunia (kuasa Allah). Kesakitan hendak bersalin mula terasa pada waktu subuh raya pertama, tetapi si kecil lahir pada hari raya kedua. Dua hari menanggung sakit bersendirian tanpa sesiapa disisi. Hanya Allah yang tahu betapa azabnya menanggung sakit. Pada waktu itu, saya telah dimasukkan ke dalam labour room. Memandangkan kandungan baru memasukki usia 8 bulan. Saya berada di bawah pemerhatian doktor ketika itu. Kali pertama dalam hidup saya memakai tiub oksigen (teruja memakainya hehe) dan disuntik dengan pelbagai suntikan di pelbagai tempat.

Tiada sesiapa disisi saya pada ketika itu. Mengadu hanya kepada Allah. Suami berada jauh disemenanjung. Saya tidak mengharapkan suami untuk pulang menemani saya ketika itu kerana mahu dia menumpukan perhatian kepada exam. Mama dan ahli keluarga lain juga tidak dibenarkan masuk menemani saya, polisi hospital. Mujur ada handphone, sekurang-kurangnya boleh berhubung dengan ahli keluarga.

Sempat saya mengSMS mama menyuruh dia balik berehat di rumah dan tidak perlu menunggu saya di luar hospital kerana belum tentu saya akan bersalin dalam masa terdekat. Rupa-rupanya mama tidak balik ke rumah, bahkan menunggu di dalam kereta bersama pakcik dan adik bongsu saya sehingga ke pagi. Pengorbanan mama terlalu besar, entah berapa kali air mata mama tumpah kerana risaukan saya. Ketika menahan kesakitan untuk bersalin, barulah saya terasa betapa tingginya pengorbanan seorang ibu untuk melahirkan anak.

Keesokkan paginya, saya melahirkan Muhammad idris sowell pada pukul 9.15 pagi. Alhamdulillah, proses kelahiran berjalan lancar, walaupun terlalu sakit. Tetapi aneh, kesakitan itu sudah saya lupakan. Kuasa Allah. Saya pernah diberitahu oleh ustazah sekolah saya dahulu bahawa Allah menghilangkan ingatan kita terhadap kesakitan untuk bersalin, kerana itu sebahagian daripada rahmat Allah buat kita. Kalau kita masih ingat sakitbersalin itu, nescaya tidak ada sesiapa pun di dalam dunia ini yang mahu bersalin buat kali kedua.

Saya bersyukur, meskipun menghadapi segala-galanya berseorangan tanpa sesiapa di sisi, namun, Allah kuatkan semangat saya untuk menjadi seorang ‘fighter’. Allah kuatkan semangat saya agar saya tidak kalah dengan perasaan dan emosi sendiri. Mama juga seorang fighter. Menghadapi kebimbangan tanpa suami disisi yang menanti dengan gembiranya kelahiran cucu pertama. Muhammad Idris juga seorang fighter, berjuang untuk saya dan abahnya, bertahan agar bisa keluar ke dunia dengan sihat (kuasa Allah jua). Suami saya juga seorang fighter, bersabar dengan perpisahan meskipun ini adalah kelahiran anak yang pertama. Siapa yang tidak mahu mengazankan anak sendiri? Apatah lagi ini adalah anak yang pertama. Tetapi itu semua adalah kuasa Allah… memberi kami semua segala ujian ini agar kami lebih menghargai erti kasih sayang, dan erti pengorbanan.

Muhammad idris di azankan oleh pakcik saya, menurut pakcik saya, ketika di azankan, Muhammad Idris membuka mata seluas-luasnya sambil tersenyum. Barangkali suka mendengar kalimah suci itu berkumandang. Insyaallah… Kamu akan membesar sebagai fighter di jalan Allah anakku… Aaamin…

No comments:

Post a Comment